Isa-begov hamam ponovo u funkciji

Nakon mnogo godina zanemarivanja, Isa-begov hamam u Sarajevu, u cjelini je renoviran i otvoren za javnost. S obzirom na to da je to vakufski objekat, registrovan kao vjerska zadužbina i ne može biti prodat.

Ali zato se može izdati. Koncesiju da upravlja hamamom narednih 25 godina dobio je turski par, Bahar i Serdar Sipahi, inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine. 

”Kada sam prvi put došla u Sarajevo, veoma mi se svidio ovaj grad. To je bilo prije sedam godina. Kasnije sam došla i sa mužem i njemu se svidio. Mnogo je utjecala i činjenica što je moja porodica porijeklom odavde. Nismo imali osjećaj da smo negdje drugo. Osjećali smo se kao da smo već živjeli ovdje”, rekla je direktorica Isa-begovog hamama Bahar Sipahi.

Ovaj hamam je jedno od najstarijih javnih kupatila u Sarajevu. Nalazi se na listi nacionalnih spomenika. U 15-om stoljeću ga je izgradio Isa-beg Ishaković, utemeljitelj Sarajeva.

Međutim, s godinama je zanemaren. Srušen je, a potom i potpuno sagrađen tokom austro-ugarske vladavine.

Kada je počeo rat 1992. godine, teško je oštećen. Prilikom obnove, graditelji su mu nastojali vratiti izvorni izgled. Ali, uveli su i neke novine.

”Osim hamama i džakuzija, Isa-begov hamam ima i 15 luksuznih soba gdje mogu odsjedati gosti. Svaka od njih uređena je u klasičnom osmanskom stilu”, javlja reporter Al Jazeere, Harun Karčić.

Od kraja rata do danas, Islamska zajednica je uspjela vratiti i restaurirati tek manji broj oduzetih vjerskih zadužbina. Međutim, ona i dalje potražuju više od 10.000 objekata, uključujući stambene i poslovne objekte, hamame, dućane i zemljišta.

Spor i mukotrpan proces

”Proces restitucije još nije započeo. Zakon nije donesen. Jedino kod nas i na Kosovu nije donesen. To su dvije države koje nisu donijele zakon i, interesantno, koje ne razmišljaju o Zakonu o restituciji. Sve zemlje u regionu, Srbija je dugo vremena odbijala donijeti zakon, ali ga je donijela. Kad se počne priča o procesu ulaska u Evropsku Uniju, onda počne priča i o restituciji. Tako da se nadam da će i kod nas do toga doći”, kazao je Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije

Isa-begov hamam je trenutno jedino funkcionalno tursko kupatilo u Bosni i Hercegovini.

Nekada ja svaki veći grad imao svoj hamam. Međutim, kao što je bio slučaj sa drugim vjerskim zajednicama, veliki broj njihovih objekata je nacionalizovan tokom socijalizma.

Skoro 25 godina nakon pada tog sistema, tek se manji broj objekata vratio vlasnicima.

Izvor: Al Jazeera