Irskog premijera očekuju neizvjesni izbori

Leo Vardakar, mlad, dijete Indijca i Irkinje, simbol je modernizacije katoličke Irske (EPA)

Irskog premijera Lea Varadkara u subotu očekuju neizvjesni parlamentarni izbori, jer su biračima važniji unutrašnji problemi od Brexita, pitanja na kojem on temelji svoju kampanju.

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije 31. januara mogao bi imati velike posljedice za Irsku i njenih 4,9 miliona stanovnika, jedinu članicu EU-a koja graniči s Britanijom, prenosi Hina.

Varadkar (41) u kampanji ističe svoju ulogu u postizanju dogovora s britanskom premijerom Borisom Johnsonom kojim je izbjegnuta ponovna uspostava fizičke granice sa Sjevernom Irskom nakon Brexita.

Pitanje, jedno od najtežih u pregovorima o uvjetima razvoda Londona i Brisela, probudilo je sjećanja na tri desetljeća sukoba u toj pokrajini između republikanaca (većinom katolika) i unionista (ponajprije protestanata), u kojima je poginulo oko 3.500 ljudi.

Vode zemlju sto godina

Kada bi rezultat izbora ovisio o Varadkarovoj evropskoj politici, on bi lako pobijedio, ali ljudi žele promjenu, smatra Jon Tonge, stručnjak za irsku politiku na Univerzitetu u Liverpoolu.

Njegova stranka Fine Gael na čelu je koalicije s drugom velikom irskom strankom Fianna Failom.

Te dvije stranke desnog centra naizmjenično vode zemlju već stotinu godina.

Vardakar, mlad, dijete Indijca i Irkinje, homoseksualac, simbol je modernizacije katoličke Irske.

Na vlasti je nešto manje od tri godine, ali njegova stranka vodi zemlju već devet godina.

U istraživanju Ipsos MRBI-ja, objavljenom u utorak u The Irish Timesu, njegova stranka je na trećem mjestu, sa 20 posto podrškee birača, prema 23 posto, koliko ima Fianna Fail.

Ako se takve tendencije potvrde na biralištima, izbori bi mogli dovesti do obrata u odnosu snaga između dviju stranaka vladajuće koalicije.

Vođa Fianna Faila Micheal Martin, bivši ministar vanjskih poslova, bio bi u tom slučaju bolje pozicioniran da preuzme vođenje vlade.

Raspisani prijevremeni izbori

Ali, to je ispitivanje otkrilo i nešto neočekivano – prvi put od početka kampanje na prvo mjesto izbila je lijeva stranka Sinn Fein, koja se bori za ujedinjenje Irske, a podržava je 25 posto birača.

Njezini izgledi da preuzme vlast su, međutim, slabi.

To bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA), koje već dvije godine vodi Mary Lou McDonald, istaknulo je samo 42 kandidata za 160 mjesta u Donjem domu irskog Parlamenta, Dail Eireannu.

Uz to, i Fianna Fail i Fine Gael isključuju mogućnost koaliranja sa Sinn Feinom.

Zbog prijetnje raspada vladajuće koalicije, Varadkar je sredinom januara odlučio raspisati prijevremene izbore, pošto je otklonjena opasnost Brexita bez dogovora.

Izbori u subotu, koji se odvijaju u isto vrijeme kao i ragbijaška utakmica Irske i Walesa, u sklopu turnira šest nacija, omogućit će zemlji da dobije novu vladu na vrijeme, prije idućeg sastanka Evropskog vijeća u martu, sa “snažnim mandatom” za pregovore o budućim odnosima Londona i Brisela, istaknuo je Varadkar objavljujući odluku o izborima.

Brexit je, ponavlja on, tek na pola puta i “neuspjeh da se dogovori trgovinski sporazum bila bi velika prijetnja i egzistencijalna prijetnja za našu ekonomiju 2021. godine”.

Sve više beskućnika

On sam će, međutim, teško nešto bitnije promijeniti, jer izgleda da postoji konsenzus u vezi trgovine bez barijera s Velikom Britanijom.

“Ideja da Irska ne može promijeniti vladu zbog Brexita jednako je cinična koliko je i očajna”, rekao je nedavno Micheal Martin.

“Nacionalno jedinstvo u pogledu Brexita, u čijoj smo izgradnji sudjelovali, nastavit će se”, dodao je.

Teme koje su važne biračima pitanja su poput stanja na tržištu nekretnina i zdravstva.

Nedovoljno raspoloživih stanova dovelo je do porasta cijena.

U Irskoj je oko Božića bio registriran 9.731 beskućnik, gotovo četiri puta više nego u decembru 2014. godine, prema podacima udruženja za pomoć beskućnicima Focus Ireland.

Izvor: Agencije