Irski premijer protiv novih pregovora o Brexitu

'Ne postoje planovi ni pritisak da se održi hitan samit EU-a na kojem bi se opet razgovaralo o Brexitu', kaže irski premijer (EPA)

Irski premijer Leo Varadkar isključio je mogućnost novih pregovora o sporazumu o Brexitu koji je s Europskom unijom prošlu jesen zaključila Velika Britanija, kao što želi britanska premijerka Theresa May, prenosi AFP.

“Ne želimo nove pregovore”, rekao je Varadkar pred donjim domom irskog parlamenta, dan nakon što je britanski parlament izglasao amandman kojim se traže novi pregovori, posebno o granici na irskom otoku.

Također je kazao kako ne postoje planovi ni pritisak da se održi hitan samit EU-a na kojem bi se razgovaralo o želji britanske premijerke da se ponovno pregovara o sporazumu.

“Nema planova da se organizira hitan samit na kojem bi se razgovaralo o smjernicama, niti pritiska da se održi”, kazao je parlamentarcima.

May je najavila da će razgovarati s Varadkarom kasnije tijekom dana, kao i s vođom britanskih laburista Jeremyjem Corbynom.

Laburisti ne vjeruju u May

Corbynov glasnogovornik kazao je kako laburisti ne vjeruju da će May uspjeti ispregovarati izmjene koje je obećala parlamentu.

“Ne vjerujemo da to o čemu govori može biti postignuto u pregovorima s EU-om, a posebno ne u nekoliko tjedana”, kazao je glasnogovornik prije sastanka Corbyna i May.

Najavljeno je i da će britanska premijerka tijekom dana razgovarati s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Tusk je već odbacio mogućnost novih pregovora o bilo kojem dijelu sporazuma o Brexitu.

Izvor: Agencije