Oglasi

Irska: Zakon brani trgovinu s okupiranim teritorijama

Senat je podržao zakon koji zabranjuje uvoz ili prodaju dobara i usluga proizvedenih na okupiranim teritorijama diljem svijeta, uključujući izraelska naselja.
Nacrt zakona dobio je podršku svih većih irskih političkih partija, osim vladajuće Fine GealEPA

Irski Senat podržao je zakon koji zabranjuje uvoz ili prodaju dobara i usluga proizvedenih na okupiranim teritorijama diljem svijeta, uključujući izraelska naselja koja međunarodno pravo smatra nezakonitim.

Predloženim zakonom trgovina takvom vrstom roba i usluga bit će prekršaj, a zakon je predložio nezavisni senator, koji je za nacrt dobio podršku svih većih irskih političkih partija, osim vladajuće Fine Geal.

Zakon će sada ići u Donji dom Parlamenta na raspravu i glasanje.

'Historijski potez'

Ako prođe, zakon će morati proći još nekoliko faza revidiranja prije nego postane važeći zakon.

Saeb Erekat, viši lider Palestinske oslobodilačke organizacije nazvao je ovaj potez Gornjeg doma irskog Parlamenta "historijskim", pozivajući i druge zemlje da slijede irski primjer.

Danas postoji 150 ilegalnih izraelskih naselja u okupiranom Istočnom Jerusalemu i na Zapadnaoj obali, u kojima živi približno 750.000 stanovnika.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.