Oglasi

Irska neće uvoditi provjere na granici sa Sjevernom Irskom

Ako Velika Britanija napusti Evropsku uniju bez sporazuma Irska neće uvesti fizička ograničenja na granici, ali će morati 'poduzeti neke mjere'.
Sjeverna Irska, Republika Irska, GranicaKako upravljati granicom između Irske, kao članice Evropske unije, i Sjeverne Irske ostaje najspornija tačka BrexitaEPA - Arhiva

Ako Velika Britanija napusti Evropsku uniju bez sporazuma, Irska neće uvesti nikakva fizička ograničenja uzduž svoje, sada otvorene granice sa Sjevernom Irskom, koja je dio Velike Britanije, ali će morati "negdje poduzeti neke mjere" kako bi zaštitila evropsko jedinstveno tržište, najavio je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

"Nećemo uvoditi provjere na granici, niti išta blizu tome, ali trenutno s Evropskom komisijom razmatramo kako ćemo na stvarni i provjerljiv način moći osigurati da se zaštiti integritet jedinstvenog tržišta", rekao je Coveney.

"Iskreno govoreći, morat ćemo negdje poduzeti neke mjere u našoj ekonomiji kako bi zaštitili integritet proizvoda koji će se prodavati van Irske", dodao je ministar.

Najspornija tačka pregovora

Kako upravljati kopnenom granicom između Irske, kao članice EU-a, i Sjeverne Irske, uključujući i takozvani backstop, rješenje kako bi se spriječio povratak sistemskih kontrola - i dalje ostaje najspornija tačka "razvoda" Londona i Brisela.

Upravo o tom pitanju kandidati za funkciju britanskog premijera, nakon što je premijerka Theresa May podnijela ostavku, žele ponovno pregovarati s Unijom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.