Irska neće uhapsiti Snowdena ako se pojavi

Edvard Snowden ima sve manje izbora u koju će zemlju otići (Reuters)

Irski Vrhovni sud je, zbog nepravilnosti u postupku, odbacio američki nalog za hapšenje bivšeg savjetnika američke obavještajne službe Edwarda Snowdena u slučaju da on sleti na irsko tlo.

Sudija Colm Mac Eochaidh izjavio je da je bio prisiljen odbaciti zahtjev koji je u petak predala Američka ambasada u Dublinu, jer nije precizirano gdje su počinjeni prekršaji koji se stavljaju na teret Snowdenu.

“Pitanje gdje je počinio prekršaj je manji detalj, ali bi mogao imati vrlo teške posljedice u kasnijoj etapi procesa izručenja”, objasnio je sudija.

Molbe za azil

Snowden je uputio molbe za azil u 27 zemalja. U ponedjeljak je počela treća sedmica njegovog boravka u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma.

Snowden ima sve manje izbora u koju će zemlju otići. Venecuela, Nikargva i Bolivija su tri zemlje koje su mu ponudile politički azil.

Snowdena će biti teško prevesti u bilo koju državu koju odabere bez podrške Rusije. To tvrdi profesor međunarodnog prava i nekadašnji tužilac u bazi Guantanamo Morris Davis.

Evropska komisija (EK) zaprijetila je ranije Sjedinjenim Američkim Državama suspenzijom razmjene podataka zbog skandala sa špijunažom koju je otkrio zviždač Snowden. Potez je izraz ljutnje zbog podataka o špijuniranju internetskih korisnika, kao i ureda Evropske unije (EU).

Evropa bi mogla suspendirati ugovore koji Washingtonu omogućavaju uvid u podatke o finansijskim transakcijama te one o zračnom saobraćaju. Odnosi tradicionalnih partnera poljuljani su informacijama o špijunaži, a kako bi se poboljšali od SAD-a se očekuje poštivanje evropskih sigurnosnih propisa.

Program praćenja

“Tražimo potpunu transparentnost i maksimalne podatke o oba programa. Imajući na umu kontekst u kojem se sve ovo odvija, računamo na potpunu saradnju SAD-a u otkrivanju i dijeljenju relevantnih informacija”, kazao je ranije Michele Cercone, glasnogovornik EK-a.

Radi se o programima praćenja finansiranja terorista te putnika u zračnom saobraćaju, koji je pokrenut nakon napada 11. septembra 2011. godine.

“Ako ne opravdamo postojanje ta dva programa konkretnim prednostima za građane te ne dokažemo kako su potpuno zakoniti, njihova vjerodostojnost bit će poljuljana. U tom slučaju dužni smo razmotriti postoje li još uvjeti za njihovu realizaciju”, rekao je Cercone.

Izvor: Al Jazeera i agencije