Irska ne želi ukinuti ljetno računanje vremena

Da bi prijedlog Evropskog parlamenta postao zakon treba podrška 55 posto zemalja članica Evropske unije (EPA)

Irska će se usprotiviti prijedlogu Evropske unije o ukidanju pomicanja sata naprijed u proljeće i vraćanja na astronomsko vrijeme na jesen – takozvano ljetno i zimsko računanje vremena, pribojavajući se da bi, u suprotnom, taj otok zbog Brexita mogao biti podijeljen u dvije vremenske zone.

Unija je prvi put primijenila jedinstveni ljetni režim 1980. godine, kako bi se zajamčio ujednačeni pristup pomicanju sata na zajedničkom tržištu, no Evropski parlament je u martu ove godine izglasao da se od 2021. godine ukine sezonsko pomicanje sata.

Prema nacrtu zakona kojeg su prihvatili zastupnici EP-a, članice EU-a koje odluče zadržati ljetno računanje vremena zadnji će put sat pomaknuti posljednje nedjelje u martu 2021. godine.

Države koje žele zadržati standardno, astronomsko (zimsko) računanje zadnji će put prilagoditi sat posljednje nedjelje u oktobru 2021. godine.

Nepotrebni problemi za građane

Kako bi zakonodavni prijedlog EP-a postao zakon, trebat će se osigurati podrška 55 posto zemalja članica EU-a, koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva Unije.

Ako bi Velika Britanija nakon Brexita zadržala ljetno računanje vremena, Republika Irska i Sjeverna Irska, koja je dio Velike Britanije, bile bi pola godine u različitim vremenskim zonama.

Irski ministar pravosuđa Charkie Flanagan je kazao da bi to “izazvalo nepotrebne probleme za ljude koji žive na granici te za ekonomiju na cijelom otoku”.

Izvor: Agencije