Irska ‘loša banka’ investira milijarde eura

NAMA je osnovana 2009. godine radi rješavanja ozbiljnih problema koji su nastali u irskom bankarskom sektoru

Irska državna “loša banka”, Nacionalna agencija za upravljanje aktivom (NAMA), koja kupuje problematične zajmove, investirat će najmanje dvije milijarde eura u građevinske projekte, izjavio je direktor NAMA-e Frank Daily.

“Ova investicija bi mogla stvoriti do 25.000 radnih mjesta u sektoru građevinarstva, kao i dodatnih 10.000 radnih mjesta u široj ekonomiji”, rekao je on, prenosi AFP.

“Planiramo investirati najmanje dvije milijarde eura u Irsku, u cilju očuvanja, unapređenja i završetka komercijalnih i stambenih projekata do 2016. godine”, dodao je on.

NAMA je osnovana 2009. godine radi rješavanja ozbiljnih problema koji su nastali u irskom bankarskom sektoru zbog prekomjernog zaduživanja u sektoru nekretnina, što je dovelo do napuštanja brojnih projekata u građevinarstvu.

Irska je u novembru 2010. godine morala tražiti paket pomoći od Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 85 milijardi eura, kada su je veliki dug i problemi s deficitom ostavili na ivici propasti.

Izvor: Agencije