Irska: Johnsonov prijedlog o Brexitu daleko od realnosti

Crvena linija Evropske unije neće se promijeniti, smatra irski premijer (EPA)

Predlog novog britanskog premijera Borisa Johnsona da sporazum o Brexitu sa Evropskom unijom može biti potpuno redefinisan tokom narednih meseci daleko je od realnosti, izjavio je predsednik irske Vlade Leo Varadkar.

To nije nešto što može da se dogodi “u stvarnom svetu”, rekao je irski premijer, preneo je Reuters.

“Slušajući ono što je danas rekao, stekao sam utisak da je pričao, ne samo o isključivanju ‘backstopa’ [dogovorenog zaštitnog mehanizma koji bi značio da Severna Irska ostaje u carinskoj uniji sa Velikoj Britanijom ako se ne pronađu druga rešenja], već o sasvim novom sporazumu – boljem sporazumu za Veliku Britaniju. To se neće dogoditi”, kazao je Varadkar.

Prema njegovim rečima, “svaki predlog koji predviđa da se sasvim nov sporazum sklopi za nekoliko nedelja ili meseci potpuno je van realnog sveta”.

Crvena linija EU-a neće se promeniti i njene pregovaračke pozicije neće se promeniti uoči planiranog britanskog izlasku iz EU-a 31. oktobra, dodao je irski premijer, referirajući se na najavu iz Johnsonovog inauguracionog govora u kojem je on rekao da će povesti Veliku Britaniju van EU-a 31. oktobra “bez ali i ako”, no s “novim, boljim sporazumom”.

‘Entuzijazam nije zamjena za politiku’

Varadkar je čestitao Johnsonu na preuzimanju dužnosti premijera, kazavši da se raduje saradnji s Johnsonovim kabinetom, posebno kad je reč o pitanju granice sa Irskom, glavnom pitanju vezanom uz Brexit.

Irski premijer je rekao da će njegov britanski kolega morati “dodati ponešto detalja kada je reč o sloganima i izjavama” o Brexitu.

“Samopouzdanje i entuzijazam nisu zamene za evropsku politiku”, kazao je irski premijer.

Dok je Johnson u govoru kazao da želi napuštanje EU-a i bez sporazuma, bude li potrebno, Varadkar je rekao da je njemu sve jasnije da Johnson nema podršku u Parlamentu za takav korak.

Poručio je da je politička situacija u Velikoj Britaniji jako nestabilna, za razliku od Irske.

“Kod nas je stabilno”, kazao je Varadkar.

Izvor: Agencije