Irska: Istraga Facebookove obrade podataka djece na Instagramu

Obje istrage pokrenute su prošlog mjeseca (EPA)

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) pokrenula je dvije istrage o Facebooku nakon pritužbi na obradu ličnih podataka djece na Instagramu.

DPC je zaprimio pritužbe građana i utvrdio “potencijalne razloge za zabrinutost” vezano za obradu podataka djece na Instagramu, naveo je u službenoj izjavi za Reuters zamjenik povjerenika za zaštitu podataka Graham Doyle, prenosi Hina.

Obje istrage pokrenute su prošlog mjeseca, dodao je Doyle.

U Facebooku nisu odmah odgovorili na upit Reutersa u nedjelju da komentiraju tu informaciju.

Prema pisanju Telegrapha, koji je prvi izvijestio o istragama, Instagram je objavljivao e-mail adrese i telefonske brojeve korisnika mlađih od 18 godina.

Irski regulator pokrenuo je istragu na temelju pritužbe američkog naučnika za podatke Davida Stiera, dodao je Telegraph.

Ima li Facebook pravnu osnovu za obradu podataka?

Prva istraga trebala bi utvrditi ima li Facebook pravnu osnovu za obradu podataka i primjenjuje li na Instagramu odgovarajuće zaštitne mehanizme i/ili ograničenja.

“Istraga će također razmotriti ispunjava li Facebook kao kontrolor podataka obaveze o transparentnosti prilikom isporuke Instagrama djeci”, pojasnio je čelnik irskog regulatora.

Druga će se istraga fokusirati na postavke Instagramovih profila i računa kako bi se utvrdilo ispunjava li kompanija zahtjeve regulatora o zaštiti podataka.

U Irskoj su registrirana evropska sjedišta niza američkih tehnoloških kompanija, što znači da je DPC glavni regulator za zaštitu podataka u Europskoj uniji, prema europskom režimu “jedinstvenog regulatornog punkta”, uspostavljenom Općom regulativom o zaštiti podataka iz 2018.

Prema novim propisima, regulator može kompaniji koja krši propise izreći novčanu kaznu u iznosu do četiri posto međunarodnog prometa odnosno od 20 miliona eura, ovisno o tome koji je iznos veći, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije