Irska ipak uvodi najviši nivo restrikcija zbog COVID-a

Mjere koje počinju vrijediti od srijede u ponoć među najstrožima su u Europi, a obuhvatit će zatvaranje maloprodaje, osim za osnovne potrepštine (EPA)

Irski premijer Michael Martin potvrdio je u ponedjeljak povratak te zemlje u najviši nivo restrikcija u borbi protiv korona virusa, a ograničenja će trajati šest sedmica, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Nivo ograničenja vezanih uz COVID-19 podiže se sa sadašnjeg 2 na najviši nivo (5), potvrdio je Martin.

Mjere koje počinju vrijediti od srijede u ponoć među najstrožima su u Europi, a obuhvatit će zatvaranje maloprodaje, osim za osnovne potrepštine, ograničavanje putovanja građana do pet kilometara od njihovog doma, a restorani i pubovi moći će imati samo dostavu.

Škole i građevinci rade

Škole će ostati otvorene, a nastavit će se i građevinarski radovi. Hoteli mogu ostati otvoreni, ali samo za nužne radnike.

„U nastojanju da suzbijemo virus, uveli smo ono što je vjerojatno najstroži europski režim“, rekao je irski premijer u televizijskom obraćanju, dvije sedmice nakon što je odbacio tada iznenađujući apel zdravstvenih zvaničnika da se pređe na nivo 5, a ministri se prvi put usprotivili njihovim preporukama.

„Vlada je odlučila da su dokazi o potencijalno teškoj situaciji koja će nastati u narednim sedmicama sada prejaki“, kazao je on.

Stanje u Velsu

Iako su države koje se bore sa visokim stopama zaraze poput Belgije, Holandije i Francuske zatvorile barove, restorane i uvele policijski sat u noćnim satima, nijedna nema tako stroga ograničenja putovanja unutar zemlje.

Teže pogođena Sjeverna Irska prošle je sedmice zatvorila škole na dvije, a restorane na četiri sedmice, iako je većina trgovina i dalje otvorena. U Velsu su građani pozvani da ostanu dvije sedmice kod kuće.

U nedjelju je Irska peti put u devet dana srušila svoj rekord u broju slučajeva zabilježenih u jednom danu i ima 12. najvišu stopu među 31 europskom državom koje prati Europski centar za kontrolu bolesti.

Izvor: Agencije