Irska: Ako London promijeni stav, EU će pozitivno reagirati

'Uslijedit će pozitivna reakcija ako bude sugestija i novih pristupa zasnovanih na realnosti', očekuje šef irske diplomatije (EPA)

Europska unija pozitivno će reagirati ako britanska vlada promijeni stajalište u pregovorima o Brexitu u tjednima koji slijede, rekao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney, a prenosi Reuters.

Pitanje kako spriječiti ponovnu uspostavu čvrste granice na irskom otoku najveći je kamen spoticanja u pregovorima kojima se želi osigurati uređeni Brexit i izbjeći gospodarski problemi koje bi donio izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma 31. listopada.

Čvrsta granica mogla bi ugroziti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj, konstatira britanska novinska agencija.

“Britanska vlada zasad nije ponudila ništa što bi bilo makar i blizu onome što je potrebno za dogovor s Irskom i EU-om, ali britanski premijer Boris Johnson iskazao je spremnost da pokuša i istraži nove pristupe. Kako razgovori postaju realniji i, nadam se, pošteniji, nadam se da će to biti izneseno u razgovorima koji su sada potrebni u kontekstu bilo čega što bi moglo zatvoriti neriješena pitanja”, rekao je Coveney.

‘Ništa nije isključeno’

Prema njegovim riječima, “uslijedit će pozitivna reakcija ako bude sugestija i novih pristupa utemeljenih u realnosti i u smislu da će doista funkcionirati”.

“Pričekajmo da vidimo što će britanska vlada iznijeti”, dodao je.

Irska podržava tzv. backstop, zaštitni mehanizam koji bi osigurao da ili Sjeverna Irska ili cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo ostanu regulatorno usklađeni s EU-om nakon Brexita.

Na pitanje je li opcija backstopa samo za Sjevernu Irsku sada “mrtva” nakon što je britanska vlada u utorak kazala da takvu opciju ne želi Coveney je rekao da ništa nije isključeno.

“To je zaista pitanje koje se tiče britanske vlade”, rekao je.

Granica kao uvjet za dogovore

Paralelno s pregovorima o Brexitu irska vlada pregovara s Europskom komisijom o provjerama koje bi morala uvesti na svojoj granici kako bi zaštitila zajedničko europsko tržište iziđe li Britanija iz EU-a bez sporazuma.

Coveney je rekao da se vode pregovori o uvođenju “minimalne vjerodostojne razine provjera”, dalje od granice.

“To će vjerojatno biti uvedeno nakon Brexita bez sporazuma, ali bi to bilo privremeno jer će dogovor o otvorenoj granici biti uvjet za bilo kakve pregovore o trgovini između Britanije i EU-a”, zaključio je irski šef diplomacije.

Izvor: Agencije