Irinej upozorio Đukanovića da ‘promisli šta čini’

Patrijarha Irinej i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su o situaciji u Crnoj Gori (Dragan Kujundži? / Tanjug)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je, nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako je “jasno da je plan Mila Ðukanovića da u Crnoj Gori više nema Srpske pravoslavne crkve, niti srpskog pravoslavnog naroda”, te mu je uputio apel da “promisli šta čini”.

Dodao je kako su za vrijeme Osmanskog carstva i komunizma vlasti imale više poštovanja prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prenosi Tanjug.

“Cilj je da se primeni metod koji su nekada ustaše primenile u Hrvatskoj da se protera srpski narod. Znamo na koji način – trećinu jednom, drugu trećinu drugom, a treću trećem, i da se tamo uništi i onemogući SPC. To se isto nažalost dešava i danas. Pitam sebe i sve druge – da li predsednik Ðukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je manje više on stvorio u Crnoj Gori”, poručio je Irinej.

Poziv na zaštitu srpskog naroda

Patrijarh je također zamolio predsjednika Srbije da “zaštiti srpski narod u Crnoj Gori, kao i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori i njene svetinje, koje su sve srpske svetinje”.

“To je događaj koji niko nikada neće da razume”, dodao je.

Vučić je rekao kako država Srbija potpuno razumije stav Srpske pravoslavne crkve po pitanju dešavanja u Crnoj Gori, ali da “mora da bude nešto obazrivija”.

“Ne želimo Crnoj Gori da radimo ono što su oni nama činili”, poručio je Vučić.

“Neki u crnogorskom rukovodstvu, kada se obraćaju inostranoj javnosti sa pritužbama da se Srbija meša u unutrašnje stvari, zaboravljaju da su se sami na najbrutalniji način umešali ne samo u unutrašnje stvari Srbije, već su srušili njen teritorijalni integritet i međunarodno pravo, tako što su priznali Kosovo”, dodao je Vučić.

O formiranju pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Također je istakao da se u Crnoj Gori politika miješa u unutrašnje crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari, te da čak osniva i novu crkvu.

Patrijarh Irinej je rekao kako ne zna s kojim predstavnikom srpske crkve je predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović razgovarao o formiranju pravoslavne crkve u toj zemlji, navodeći da je “možda reč o ljudima iz Crne Gore ili okruženja”.

Smatra da je to “stari plan koji sada oživljava”.

“U ovoj politici ima dosta ljudi iz crkve koji kumuju ovom stanju. Nadam se da će mnogi koji su bili za tu ideju crnogrske crkve i crnogorske nacije da uvide situaciju i kuda sada ide i da će verovatno promeniti svoje mišljenje”, rekao je Irinej.

Vučić je poručio da će se boriti svim pravnim sredstvima da dokažu međunarodnoj javnosti da “neko u Crnoj Gori pokušava da stvori novu crkvu, sa krajnjim ciljem nestanka srpskog naroda”.

Izvor: Agencije