Irinej: Kosovo ne smije da se otuđi ni pokloni

Patrijarhova izjava izazvala je ogorčenje svih ljudi liberalnijih pogleda na svijet, piše autor (EPA)

Patrijarh srpski Irinej izjavio je, povodom poziva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na unutarnji dijalog o Kosovu, da “Kosovo ne sme da se otuđi ni pokloni”.

“Apelujem na naše državnike da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono što se pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti”, rekao je Irinej za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Iako na internet stranici Srpske pravoslavne crkve za sada nema službenog očitovanja crkvenog vrha o inicijativi srbijanskog šefa države, RTS prenosi da će se Crkva odazvati pozivu predsjednika Vučića na unutarnji dijalog o rješavanju problema Kosova i budućih odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je ranije, pozivajući sunarodnjake na unutarnji dijalog o Kosovu, rekao da je taj zajednički odgovor na sadašnje probleme “odlučujući za budućnost Srbije i srpskog naroda” jer pitanje odnosa prema Kosovu usporava Srbiju.

“Dok to ne rešimo, imaćemo zamrznuti sukob i nikada se iz toga nećemo izvući”, poručio je Vučić.

‘Kosovski Gordijev čvor’

Pozvao je sve na društvenoj i političkoj sceni Srbije na otvoreni dijalog o Kosovu, kako bi se bar pokušalo naći rješenje za “kosovski Gordijev čvor”.

Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008. godine Deklaracijom koju je usvojila Skupština Kosova.

Prvog dana priznala ga je Kostarika, dan kasnije SAD, Turska, Afganistan, Albanija, Velika Britanija i Francuska.

Do danas je neovisnost Kosova priznalo više od 100 članica Ujedinjenih naroda, te 22 zemlje članice EU.

Srbija ne priznaje neovisnost Kosova i nastoji mu onemogućiti članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama, te u Ujedinjenim narodima, za što ima potporu Rusije i Kine.

Izvor: Agencije