Oglasi

Irinej: Ako osuđujemo, već smo i mi osuđeni

Veliki petak smatra se najtužnijim danom u kršćanstvu, kada se zvona na crkvama ne oglašavaju.
Obred iznošenja plaštanice obavjen je u Sabornoj crkvi u BeograduAnadolija

Povodom Velikog petka, praznika koji prethodi jednom od dva najveća kršćanska praznika - Vaskrsu, patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej predvodio je večernju službu sa iznošenjem plaštanice u Sabornoj crkvi u Beogradu.

U svojoj vaskršnjoj poslanici, patrijarh Irinej naveo je da "iako živimo u teškom vremenu, punom neizvesnosti i tragedija, ne smemo, ugledajući se na drevne hrišćane, da prestanemo da se radujemo i Hristovom ljubavlju volimo". Dodao je:

"I to ne samo jedni druge već i neprijatelje naše, da nas ništa ne bi odvuklo sa puta života koji nam je Hristos darovao. Ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni, uči nas Gospod. Bez praštanja i sagledavanja sopstvenih sagrešenja prema bližnjima, prijateljima i neprijateljima, nećemo moći da u svoja srca primimo svetlost Vaskrsenja niti da postanemo baštinici nade na večnost u kojoj nema ni straha, ni uzdaha, ni tuge. Ne bojmo se, dakle, ovoga sveta, braćo i sestre, jer je Hristos pobedio svet!"


Photo: Anadolija

Najtužniji dan

Veliki petak se smatra najtužnijim danom u kršćanstvu, jer se njime obilježava dan kada je Isus Krist raspet na krstu na Goliji. S obzirom da je kršćanska Crkva u žalosti toga dana, pa sve do dana Vaskrsa, koji uvijek pada u nedjelju, dva dana nakon Velikog petka, zvona na crkvama se ne oglašavaju.

Pred kraj služenja večernja, iznosi se plaštanica, na kojoj je oslikan ili izvezen Krist, neposredno nakon skidanja sa križa. Ona simbolizira i platno kojim je Isus Krist ogrnut nakon skidanja sa križa.

Tokom Velikog petka vjernici se pridržavaju strogog posta, samo hljeb i voda, uzdržavaju se od svakog veselja, a po tradiciji toga dana se ne radi u polju i u kući. Jedino domaćice pripremaju vaskršnja jaja, koja boje prvenstvo u crvenu boju, što u isto vreme predstavlja krv Kristovu, kao i radost zbog Njegovog vaskrsenja dva dana nakon raspeća.


Photo: Anadolija

Čestitke povodom Vaskrsa

Predsjednik i premijer Srbije, kao i drugi visoki zvaničnici i političari uputili su danas patrijarhu srpskom Irineju i pravoslavnim vjernicima čestitke povodom velikog kršćanskog praznika Vaskrsa, prenosi agencija Tanjug.

"Setimo se i prijatelja, slabih i ugroženih, naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji i usmerimo naše misli napretku zajedničke nam otadžbine Srbije, kao i dobrobiti svakog čoveka, bez obzira na versku pripadnost. Neka snaga naše zemlje bude u našoj slozi, razumevanju i ljubavi", poručio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsjednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić u svojoj čestitci poručuje:

"Vaša Svetosti, Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima sa velikom radošću čestitam Praznik nad praznicima Vaskrs Sina Božijega. Radujući se pobedi Života nad smrću, želim da nas radost Vaskrsa večno krepi i osnažuje, kako bismo mogli uvek da damo pravi odgovor na sva iskušenja koja se postavljaju pred našom državom i narodom, dostojno svedočeći Hristovu Istinu."

Čestitke Irineju uputili su i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, ministar pravde u Vladi Srbije Nikola Selaković , predsjednik Narodne skupštine bh. Entiteta Republika Srpska Nedeljko Čubrilović , princ Aleksandar Karđorđević te brojni drugi zvaničnici i političari.

Pravoslavni kršćani koji poštuju julijanski kalendar proslavit će najradosniji praznik - Vaskrs u nedjelju, prvog maja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.