Irinej: Ako osuđujemo, već smo i mi osuđeni

Obred iznošenja plaštanice obavjen je u Sabornoj crkvi u Beogradu (Anadolija)

Povodom Velikog petka, praznika koji prethodi jednom od dva najveća kršćanska praznika – Vaskrsu, patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej predvodio je večernju službu sa iznošenjem plaštanice u Sabornoj crkvi u Beogradu.

U svojoj vaskršnjoj poslanici, patrijarh Irinej naveo je da “iako živimo u teškom vremenu, punom neizvesnosti i tragedija, ne smemo, ugledajući se na drevne hrišćane, da prestanemo da se radujemo i Hristovom ljubavlju volimo”. Dodao je:

“I to ne samo jedni druge već i neprijatelje naše, da nas ništa ne bi odvuklo sa puta života koji nam je Hristos darovao. Ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni, uči nas Gospod. Bez praštanja i sagledavanja sopstvenih sagrešenja prema bližnjima, prijateljima i neprijateljima, nećemo moći da u svoja srca primimo svetlost Vaskrsenja niti da postanemo baštinici nade na večnost u kojoj nema ni straha, ni uzdaha, ni tuge. Ne bojmo se, dakle, ovoga sveta, braćo i sestre, jer je Hristos pobedio svet!”

“Setimo se i prijatelja, slabih i ugroženih, naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji i usmerimo naše misli napretku zajedničke nam otadžbine Srbije, kao i dobrobiti svakog čoveka, bez obzira na versku pripadnost. Neka snaga naše zemlje bude u našoj slozi, razumevanju i ljubavi”, poručio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsjednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić u svojoj čestitci poručuje:

“Vaša Svetosti, Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima sa velikom radošću čestitam Praznik nad praznicima Vaskrs Sina Božijega. Radujući se pobedi Života nad smrću, želim da nas radost Vaskrsa večno krepi i osnažuje, kako bismo mogli uvek da damo pravi odgovor na sva iskušenja koja se postavljaju pred našom državom i narodom, dostojno svedočeći Hristovu Istinu.”

Čestitke Irineju uputili su i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, ministar pravde u Vladi Srbije Nikola Selaković , predsjednik Narodne skupštine bh. Entiteta Republika Srpska Nedeljko Čubrilović , princ Aleksandar Karđorđević te brojni drugi zvaničnici i političari.

Pravoslavni kršćani koji poštuju julijanski kalendar proslavit će najradosniji praznik – Vaskrs u nedjelju, prvog maja.

Izvor: Agencije