Oglasi

Iranski vjerski lider optužuje Saudijsku Arabiju za 'izdaju' muslimana

Ajatolah Ali Khamenei kritizirao saradnju Rijada s Izraelom i Sjedinjenim Američkim Državama i pozvao na jedinstvo muslimana.
Na riječ, čak ni na potpis Amerikanaca ne možete se osloniti, rekao je KhameneiEPA

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Khamenei, optužio je rukovodstvo Saudijske Arabije za veleizdaju muslimana, jer sarađuju s Izraelom i Sjedinjenim Američkim Državama, prenose agencije.

"Regionalne vlade koje sarađuju sa SAD-om i cionističkim režimom u borbi protiv muslimana čine veleizdaju. To je ono što Saudijska Arabija radi", rekao je Khamenei, prenosi agencija Reuters.

On je, obraćajući se parlamentarnim predstavnicima islamskih država u Teheranu, kazao kako je odluka zvaničnog Washingtona da prizna Jerusalem za prijestolnicu Izraela "velika greška" i kako je "osuđena na propast".

Poziv na jedinstvo muslimana

Dodao je kako je Iran spreman usvojiti "bratski stav" prema državama koje su neprijateljske prema njegovoj državi te je pozvao na jedinstvo muslimana.

Iran i Saudijska Arabija prekinuli su diplomatske veze 2016. godine i podržavaju suprotstavljene strane u ratovima u Siriji i Jemenu.

Zvanični Teheran se poziva na medijske navode kako Saudijska Arabija želi imati bliže veze s Izraelom kako bi udružili snage protiv Irana, što zvanični Rijad negira.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.