Oglasi

Iranski tanker promijenio destinaciju i uputio se ka Turskoj

Posada tankera promijenila je destinaciju u Automatskom identifikacionom sistemu (AIS) na luku Mersin na jugu Turske gdje se nalazi naftni terminal.
Prvobitno je tanker kao destinaciju naveo Kalamatu u Grčkoj iako ta luka nema infrastrukturu za preuzimanje nafte sa tankeraReuters

Iranski tanker kojeg prati SAD promijenio je rano jutros destinaciju i uputio se u luku u Turskoj pošto je Grčka sopštila da neće riskirati odnose s Amerikom da bi mu pomogla.

Posada tankera Adrian Darya, ranije poznatog kao Grace 1, koji plovi pod iranskom zastavom, promijenila je destinaciju u Automatskom identifikacionom sistemu (AIS) na luku Mersin na jugu Turske gdje se nalazi naftni terminal. Prethodno je bila navedena luka u Grčkoj koja nema infrastrukturu za preuzimanje nafte.

Međutim, kako navodi AP, posada može da ubaci bilo koju destinaciju u taj sistem tako da Turska možda nije pravo odredište tankera. Mersin se nalazi oko 200 kilometara sjeverozapadno od rafinerije u Banijasu, u Siriji gdje je prema vlastima tanker Adrian Darya išao prije nego što je zaplijenjen kod Gibraltara početkom jula.

Iranski državni mediji i zvaničnici nisu odmah potvrdili novu najavljenu destinaciju tankera Adrian Darya koji nosi 2,1 milion barela iranske nafte vrijedne oko 130 miliona dolara.

Tenzije između SAD i Irana

Internetska stranica koja prati brodove MarineTraffic.com pokazuje da se tanker Adrian Darya nalazi južno od Sicilije u Sredozemlju, a prema sadašnjoj brzini procjenjuje se da bi stigao u Mersin za oko sedmicu dana.

Zapljenom tankera u Gibraltaru i njegovim kasnijim oslobađanjem dodatno su pojačane tenzije između SAD i Irana poslije jednostranog povlačenja Amerike iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine prije godinu dana. Iran je od tada izgubio poslove vrijedne više milijardi dolara pošto su SAD ponovo uvele sankcije i u velikoj mjeri blokirale Teheran od prodaje nafte u inostranstvu, što mu je važan izvor deviza.

U američkim dokumentima vlasti tvrde da je pravi vlasnik tanker Adrian Grace iranska Revolucionarna garda, paravojna organizacija koja odgovara samo vrhovnom vodđi ajatolahu Aliu Khameneiju. SAD su proglasile Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom u aprilu.

Prvobitno je tanker kao destinaciju naveo Kalamatu u Grčkoj iako ta luka nema infrastrukturu za preuzimanje nafte sa tankera. State Department je zatim izvršio pritisak na Grčku da ne pomogne brodu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.