Iranski tanker plovi prema Grčkoj, ali nije tražio pristajanje

SAD želi da zaplijeni tanker, tvrdeći da on ima veze sa iranskom Revolucionarnom gardom (EPA)

Iranski tanker koji je šest tjedana bio blokiran u Gibraltaru, pa mu je potom tijekom vikenda blokada ukinuta, plovi prema Grčkoj, no još nije službeno zatražio dozvolu za pristajanje, kazao je grčki ministar pomorstva Yiannis Plakiotakis.

Brod “Adrian Darya 1”, koji se donedavno zvao “Grace 1”, postao je predmet diplomatskog spora između Irana i Velike Britanije nakon što je zadržan 4. srpnja u Gibraltaru pod sumnjom da je prevozio iransku naftu za Siriju kršeći time međunarodne sankcije, podsjeća dpa.

Vlasti u Ateni sada prate pravac plovidbe broda, a ministarstvo pomorstva u neprekidnom je kontaktu s ministarstvom vanjskih poslova, kazao je Plakiotakis grčkim medijima.

Iduća luka koja je prijavljena kao destinacija, a u koju bi iranski supertanker trebao stići u nedjelju, je Kalamata, luka na Peloponezu.

No još je uvijek nejasno plovi li doista “Adrian Darya 1” prema toj luci, kazao je Platiotakis, dodavši da luka Kalamata nije građena za brodove te veličine.

Američko upozorenje Grcima

Prethodno je Washington Ateni jasno stavio do znanja da bi svako nastojanje u pružanju pomoći iranskom tankeru, koji plovi ka grčkim vodama nakon što je oslobođen u Gibraltaru, značilo podršku onima koje SAD smatra teroristima i moglo bi imati potencijalne kaznene posljedice, prenosi Reuters.

Neimenovani dužnosnik State Departmenta potvrdio je kako je SAD prenio svoju “snažnu poziciju” vladi u Ateni u vezi s iranskim tankerom, za koji Washington tvrdi da nosi naftu za Siriju.

“Svako nastojanje da se pomogne tankeru može se smatrati pružanjem materijalne podrške onima koje je SAD označio za terorističku organizaciju i može imati potencijalne kaznene posljedice”, rekao je dužnosnik, a prenosi Reuters.

Prema riječima tog dužnosnika, tanker prijevozom nafte pomaže Islamskoj revolucionarnoj gardi, koju su Sjedinjene Američke Države označile kao terorističku organizaciju.

Plovi prema Grčkoj

Iranski tanker napustio je Gibraltar u nedjelju, a uređaji za praćenje brodova pokazuju da plovi prema Grčkoj.

Britanski marinci prošlog mjeseca su zaustavili tanker u Gibraltaru pod sumnjom da je prevozio naftu za Siriju, bliskog saveznika Irana, kršeći pritom europske sankcije.

Blokada tankera izazvala je potom niz događaja koji su doveli do velikih napetosti prilikom prolaska stranih tankera kroz Zaljev.

Izvor: Agencije