Oglasi

Iranski tanker napustio Gibraltar nakon odbijanja zahtjeva SAD-a

Britanski marinci u julu su zaustavili tanker u Gibraltaru pod sumnjom da je prevozio naftu za Siriju
Blokada tankera u Gibraltaru  izazvala je diplomatske razmiriceReuters

Iran je upozorio SAD da odustane od svakog novog pokušaja zapljene iranskoga naftnog tankera na otvorenom moru nakon što napusti Gibraltar, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova na državnoj televiziji.

Upitan bi li SAD mogao obnoviti zahtjev za zapljenom nakon što je tanker isplovio iz Gibraltara, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi  rekao je: "Takav potez ... ugrozio bi sigurnost brodova na otvorenom moru. Izdali smo upozorenje putem diplomatskih kanala, posebno švicarske ambasade", dodao je.

Iranski tanker koji je već neko vrijeme predmet spora između Irana i zapadnih zemalja napustio je u nedjelju navečer sidrište u Gibraltaru, nekoliko sati nakon što je ovaj britanski teritorij odbio američki zahtjev da nastavi i dalje blokirati brod.

Britanski marinci u julu su zaustavili tanker u Gibraltaru pod sumnjom da je prevozio naftu za Siriju, bliskog saveznika Irana, kršeći pritom evropske  sankcije. Blokada tankera izazvala je potom niz događaja koji su doveli do velikih napetosti prilikom prolaska stranih tankera kroz Perzijski zaljev.

Grace 1, koji je dobio novo ime Adrian Darya 1, napustio je sidrište u Gibraltaru oko 11 sati navečer po lokalnom vremenu, no njegova iduća destinacija za sada nije poznata.

Iranski ambasador u Britaniji Hamid Baeidinejad napisao je ranije na Twitteru kako se očekuje da brod u nedjelju navečer napusti Gibraltar. Blokada tankera istekla je prošle sedmice, no savezni sud u Washingtonu u petak je izdao nalog da se i dalje nastavi blokada tankera, nafte koju prevozi i skoro 1 milion dolara.

Plovio pod panamskom zastavom

Gibraltar je u nedjelju objavio kako neće udovoljiti američkom zahtjevu jer je vezan zakonima EU-a.

Washington je pokušao zadržati Grace 1 na osnovu njegove navodne povezanosti sa iranskom Islamskom revolucionarnom gardom, koju SAD smatra terorističkom organizacijom.

Iran je opovrgnuo da je tanker prevozio naftu u Siriju.

Ranije u nedjelju video snimke i fotografije pokazale su da je tanker izvjesio iransku zastavu te da nosi novo ime, napisano bijelom bojom, dok je njegovo ranije ime Grace 1 prebojano.

Grace 1 je plovio pod panamskom zastavom no panamske pomorske vlasti objavile su u julu da brod više nije na njihovom popisu nakon što se posumnjalo da je brod povezan s financiranjem terorizma.

Blokada tankera u Gibraltaru  izazvala je diplomatske razmirice koje su eskalirale prije dvije sedmice kada je Iran u Perzijskom zaljevu blokirao tanker pod britanskom zastavom. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.