Iranski šef diplomatije vratio se na posao

Mohammad Javad Zarif
Sjedinjene Američke Države zatražile su potpunu obustavu prodaje iranske nafte velikim uvoznicima poput Kine i Indije (Reuters)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif vratio se na posao u srijedu, nakon što je prije dva dana neočekivano objavio svoju ostavku, za koju je odmah rečeno da ju predsjednik neće prihvatiti.

Zarif se pridružio predsjedniku Hassanu Rouhaniju tijekom svečanog dočeka armenskog premijera Nikola Pašinjana u uredu predsjednika u Teheranu u srijedu, prenosi Hina.

On je objavio svoju ostavku na Instagramu u ponedjeljak navečer, a tog je dana isključen iz programa službenog posjeta sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Odbijena ostavka

“Zahvaljujem na velikodušnosti dragih i hrabrih ljudi Irana i njihovim vlastima posljednjih 67 mjeseci. Iskreno mi je žao što nisam uspio nastaviti služiti te za sve nedostatke moje službe. Budite sretni i dostojni”, napisao je Zarif na svom Instagram profilu, ne navodeći konkretne razloge za svoju odluku.

Ured iranskog predsjednika objavio je priopćenje dan nakon Zarifove objave u kojemu je rečeno da Rouhani neće prihvatiti ostavku.

“Za predsjednika postoji samo jedna vanjska politika i jedan ministar vanjskih poslova”, napisao je na Twitteru Mahmoud Vaezi, predstojnik Rouhanijeva ureda.

Oglasio se i sam predsjednik pismom, koje je u srijedu objavila službena novinska agencija IRNA.

“Kao što Vas je vrhovni vođa opisao kao ‘osobu od povjerenja, hrabrog i religioznog čovjeka’ u prvim redovima otpora američkim pritiscima, ja smatram da je prihvaćanje vaše ostavke protivno nacionalnim interesima i odbijam je”, rekao je Rouhani u pismu.

Zarifova zahvala na podršci

Zarif zahvalio Irancima na potpori.

O njegovoj se ostavci naveliko raspravljalo na društvenim mrežama, a mnogi su tvrdili  da mu je bilo dosta kritika “tvrdolinijaša” i kritičara međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Na meti kritika bio je i zbog “približavanja” Zapadu.

Zarif je igrao ključnu ulogu u postizanju dogovora pod kojim je Iran pristao na ograničenja u nuklearnom programu, zbog kojih su zauzvrat uklonjenje financijske sankcije, ali se našao na udaru protuzapadnjačkih krugova u Iranu nakon što se SAD povukao iz sporazuma prošlog svibnja te ponovno nametnuo sankcije.

Izvor: Agencije