Oglasi

Iranski parlament odobrio dodatna sredstva za balistički program

Novi budžet za balistički program prihvaćen je velikom parlamentarnom većinom.
Iran poručuje SAD-u da je ovaj čin tek prva akcija u jačanju nuklearnog naoružavanjaEPA - Ilustracija

Iranski parlament odobrio je u nedjelju dodatnih 520 miliona dolara za razvoj balističkog programa i jačanje regionalnih aktivnosti Revolucionarne garde uz poruku da je to odgovor na "avanturizam" Sjedinjenih Država.

"Amerikanci bi morali znati da je to tek prva naša akcija", upozorio je predsjednik parlamenta Ali Larijani nakon glasanja.

Novi budžet za balistički program prihvaćen je velikom parlamentarnom većinom.

Svrha je tih mjera "suprotstaviti se terorističkim i avanturističkim akcijama SAD-a u regiji", objavljeno je.

Sankcije u julu

Sjedinjene Američke Države u julu su donijele nove sankcije Iranu kao kaznu za njegov program razvoja balističkih projektila.

Republikanski predsjednik Donald Trump oštro kritizira Iran i optužuje ga terorizam što je zaokret u odnosu na demokrata Baracka Obamu za čijeg je mandata potpisan historijski nuklearni sporazum kojim se Iran obavezao ograničiti svoje nuklearne kapacitete i dopustiti pojačanu međunarodnu kontrolu u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.