Oglasi

Iranski novinar o detaljima bijega u Švedsku

Amir-Tohid Fazel, reporter iranske ultrakonzervativne novinske agencije, koji je bio u pratnji šefa diplomatije tokom njegove posjete Skandinaviji, zatražio je azil.
Novinar kaže da se teško uspio izvući iz delegacije zbog 48 tjelohranitelja zaduženih za sigurnost ministra Zarifa i praćenje novinaraEPA

Iranski novinar, koji je bio u pratnji iranskog ministra vanjskih poslova Mohameda Džavada Zarifa tokom njegove skandinavske turneje, pobegao je iz zvanične iranske delegacije tokom zaustavljanja u Švedskoj i zatražio azil, saopštile su švedske vlasti.

Švedska kancelarija za imigraciju potvrdila je za AFP da je Amir-Tohid Fazel, politički reporter iranske ultrakonzervativne novinske agencije Modž, "podneo zahtev za dozvolu boravka u Švedskoj 21. avgusta 2019", ne navodeći dodatne detalje.

Novinar je nedavno objavio listu sa imenima iranskih zvaničnika koji, navodno, imaju dvojna državljanstva, među kojima i "zemalja koje iranska vlada smatra neprijateljskim", što je razlog za podnošenje zahteva za azil.

Policija ga htjela uhapsiti

Iran odbacuje dvojno državljanstvo i uskraćuje konzularnu zaštitu osobama sa njim.

"Iranska vlada je zvanično najavila da će podneti tužbu protiv mene", rekao je Fazel za švedsku televiziju.

Fazel je putovao sa delegacijom koja je pratila Zarifa na njegovoj turneji po Finskoj, Švedskoj i Norveškoj, a koja je počela u Kuvajtu 17. avgusta.

On je za švedsku televiziju SVT rekao da ga je 20. avgusta, "dok sam bio u Švedskoj, jedan kolega iz Teherana nazvao i rekao da su četvorica policajaca u civilu došla u agenciju sa nalogom za njegovo hapšenje".

Uz Zarifa 48 tjelohranitelja

Sledećeg dana novinar je uspeo da se izvuče iz delegacije "iako je to bilo teško zbog 48 telohranitelja zaduženih za bezbednost ministra Zarifa i praćenje novinara".

U televizijskom govoru je odbio da iznese svoje stavove prema politici u Iranu.

"Tvrdolinijaški list Kajhan povezuje me sa reformistima, dok me službeni dnevni list Iran smatra članom tima fundamentalista", rekao je Fazel.

Iran je na 170. mestu od ukupno 180 zemalja na rang listi slobode štampe za 2019, koju priprema međunarodna organizacija Reporteri bez granica.

Izvor: Agencija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.