Iranski napad potresao i berze

Procjenjuje se da će evropske berze akcija biti otvorene u padu (EPA)

Azijske berze su pale u srijedu, dok su cijene nafte i zlata skočile nakon iranskog raketnog napada na američke vojne baze u Iraku, što je raspirilo strah od izbijanja šireg sukoba na Bliskom istoku.

Procjenjuje se da će evropske berze akcija biti otvorene u padu, budući da je na tržištima futuresa panevropski indeks Euro Stoxx 50 oslabio za 0,77 posto, njemački DAX za 0,91 a londonski FTSE za 0,45 procenata, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Iranski raketni napadi na američku zračnu bazu Ain Al-Asad i još jednu u Erbilu, u Iraku, uslijedili su nekoliko sati nakon ukopa iranskog komandanta, koji je ubijen u američkom napadu bespilotnom letjelicom na aerodrom u Bagdadu, što je usijalo tenzije u regiji.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI (bez Japana) potonuo je za 0,72 posto, nakon što tokom dana pao za više od jednog procenta.

Jen naglo skočio, pa splasnuo

Indeks najlikvidnijih kineskih akcija, CSI300, izgubio je 1,18 posto vrijednosti.

Japanski Nikkei je zabilježio minus od 1,57 procenata, smanjivši prethodne gubitke od preko 2,0 posto, dok su se australijske akcije oporavile od pada od preko 1,0 posto, zaključivši trgovanje s minusom od 0,13 procenata.

Američki indeks e-mini futuresa S&P500, koji se prvobitno survao za gotovo 1,7 posto, ostao je na negativnoj teritoriji, ali sa znatno manjim gubitkom od 0,38 posto.

Jen, koji je dostigao na jutarnjem trgovanju najviši nivo prema dolaru od oktobra, kasnije tokom dana je splasnuo.

Američka valuta se na zatvaranju trgovala prema jenu u padu za 0,11 posto, na 108,30 jena.

Euro je zabilježio minimalnu negativnu korekciju prema dolaru od 0,03 procenta, na 1,1147 dolara, a dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute u odnosu na korpu šest rivalski valuta, oslabio je za 0,06 posto, na 96,949 poena.

Na robnim tržištima je sjevernomorska nafta “brent”, koja važi za cjenovnu referencu na globalnom tržištu “crnog zlata”, ojačala u prvim satima posle iranskih udara na američke zračnu baze na iznad 70 dolara po barelu, što je najviši nivo od sredine septembra.

Zabrinutost na Wall Streetu

Cijena “brenta” je na zatvaranju trgovanja iznosila 69,01 dolara po barelu, što je dobitak od 1,08 procenata, dok je američka “laka” nafta WTI ojačala za 0,96 posto, na 63,30 dolara za barel.

Cijena zlata se, također, spustila ispod ključne psihološke granice, pošto su ublažena početna strahovanja od izbijanja šireg sukoba.

Nakon što je dostigao nivo od preko 1.600 dolara po unci, ovaj plemeniti metal se kasnije trgovao na spot tržištu po cijeni od 1.594,33 dolara za uncu, višoj za 1,30 procenata u odnosu na utorak.

Akcije na Wall Streetu su u utorak blago pale, uslijed zabrinutosti zbog američko-iranskih tenzija.

Industrijski indeks Dow Jones je potonuo za 0,42 posto, S&P 500 je skliznuo za 0,28 procenata, a Nasdaq Composite za 0,03 posto.

Izvor: Agencije