Iranski ministar zaražen korona virusom

Od posljedica zaraze korona virusom u Iranu je preminulo 77 osoba, dok je zaraženo 2.336 ljudi (EPA)

Reza Rahmani, ministar industrije, rudarstva i trgovine Irana, zaražen je korona virusom (COVID-19).

Iranski ministar je hospitaliziran, a ljekari su izjavili da se trenutno osjeća dobro, prenosi Anadolija.

I potpredesjednik Irana Eshaq Jahangiri zaražen je korona virusom i trenutno je na liječenju, javio je portal IranWire, pozivajući se na “informirane izvore”.

Iranski zvaničnici još nisu potvrdili tu informaciju, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Do sada je nekoliko iranskih zvaničnika i zastunika zaraženo korona virusom.

U ponedjeljak je preminuo Mohamed Mirmohamadi (71), član savjetodavnog tijela iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija.

Rouhani: Prebrodit ćemo krizu

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u srijedu da je korona virus pogodio gotovo sve iranske pokrajine, navedeno je na službenoj stranici iranskog predsjednika.

“Ova bolest je rasprostranjena i stigla je do gotovo svih naših pokrajina te je na neki način globalna bolest”, kazao je on.

“Ovaj problem moramo riješiti što prije, pažljivo i koordinirano”, dodao je Rouhani.

Istakao je kako je uvjeren da će njegova zemlja uskoro prebroditi i ovu krizu.

“Obećavam da ćemo u što kraćem roku i uz najmanje moguće gubitke, podrškom našeg stručnog zdravstvenog osoblja te snažnom voljom i saradnjom naših građana, prebroditi i ovu krizu”, kazao je Rouhani.

Od utorka je zabilježeno 586 novih slučajeva zaraze korona virusom u Iranu, pa je ukupni broj sada 2.922, dok su do sada umrle 92 osobe od koronavirusa u toj zemlji, što je najveći broj umrlih izvan Kine.

Parlament nastavlja s radom

Zamjenik predsjedavajućeg iranskog Parlamenta Abdolreza Mesri je saopćio u utorak da su 23 iranska zastupnika također zaražena novom vrstom korona virusa.

Napomenuo je da će Parlament nastaviti s radom, ali da su sastanci zastupnika s građanima privremeno otkazani.

Čelnik Univerziteta medicinskih nauka Baqiyatallah Ali-Reza Jalali izjavio je u srijedu da je Iranska administracija za hranu i lijekove izdala dozvolu za medicinsku provjeru dvije formule za liječenje korona virusa.

Doktor Jalali je saopćio da će bolnica u srijedu početi s kliničkim probama, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Irna.

Kazao je da su oba novorazvijena lijeka biljnog porijekla i u formi su spreja.

Dodao je da lijekovi pomaži pacijentima da se brže oporave, ali da ne daju potpuno izlječenje.

Istaknuo je da bi procedura za dobijanje dozvole da se lijekovi puste na tržište moglo potrajati od dva do tri mjeseca.

Tri odvojena projekta za vakcinu

Dodao je da istraživači s univerziteta Baqiyatallah planiraju masovnu proizvodnju lijekova za korona virus u tri odvojena projekta.

Jalali je kazao da se nekoliko lijekova koristi za liječenje respiratornih bolesti, kao što je gripa H1N1, i na tim lijekovima bolnica provodi istraživanja da  li se  mogu koristiti u liječenju pacijenata s koronavirusom.

Istraživanja pokazuju da ti lijekovi mogu biti efikasni u borbi protiv korona virusa, ali to treba dokazati i treba dobiti neophodno odobrenje Iranske administracije za hranu i lijekove.

Izvor: Agencije