Iranski Kurdi na ulicama u znak podrške iračkim Kurdima

Iran i Turska zabrinuti su da bi referendum iračkih Kurda mogao raspiriti separatističke strasti unutar brojne kurdske populacije u te dvije zemlje (EPA)

Hiljade iranskih Kurda izašle su na ulice u nekoliko iranskih gradova u znak podrške referendumu o nezavisnosti Iračkog Kurdistana.

Na snimcima koje su iranski Kurdi postavili na društvenim mrežama vide se demonstranti koji su mahali uključenim mobilnim telefonima i pjevali u znak podrške iračkim Kurdima, prenio je AP.

Skupovi podrške održani su u Banehu, Saghezu i Sanandaju. Iranska televizija izvijestila je o skupovima, što je rijedak slučaj u toj zemlji, navela je američka novinska agencija.

Iran i Turska zabrinuti su da bi referendum iračkih Kurda mogao raspiriti separatističke strasti unutar brojne kurdske populacije u te dvije zemlje. 

Iran je referendum okarakterisao kao “pogrešno glasanje u pogrešno vrijeme” i ponovio svoju podršku teritorijalnom integritetu Iraka.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je vojnom intervencijom u Iraku kao odgovor na održavanje referenduma. Istakao je da je nezavisnost Kurda neprihvatljiva za njegovu zemlju i da je to pitanje “preživljavanja”, prenio je AP.

I Vlada Sirije protivi se autonomiji sirijskih Kurda u svojoj zemlji, mada sirijski Kurdi ističu da njihov cilj nije nezavisnost nego ostanak u decentralizovanoj Siriji, naveo je Reuters.

Bagdad neće razgovarati o rezultatima

Irački premijer Haider al-Abadi ponovio je da vlada u Bagdadu neće razgovarati s kurdistanskim političkim predstavnicima o rezultatima referenduma, te ponovio da je izjašnjavanje Kurda o tom pitanju neustavno.

Masoud Barzani, čelnik Regionalne vlade Kurdistana, ranije je izjavio da referendum nije obavezujući, ali bi trebao biti “legitiman mandat pregovaranja s Bagdadom i susjednim zemljama o mogućem otcjepljenju regije pod kontrolom Kurda od Iraka”.

Prethodno je televizija Rudaw, sa sjedištem u Erbilu, pozivajući se na referendumsku komisiju, objavila da je 78 posto od 5,2 miliona birača s pravom glasa izašlo na referendum.

Izvor: Agencije