Oglasi

Iranski general prijeti Britancima zbog tankera

Gibraltar, prekomorska britanska teritorija, zadržao je supertanker 'Grace 1' zbog sumnje da nosi sirovu naftu za Siriju.
Ima osnova za sumnju da je tanker prevozio sirovu naftu ka rafineriji Banjas u SirijiAP

Iran bi trebao zaplijeniti britanski naftni tanker ukoliko ta država odmah ne oslobodi iranski tanker koji je ranije ove sedmice zadržan kod Gibraltara, smatra general-major i bivši lider Revolucionarne garde Mohsen Rezaei.

"Ako Velika Britanija ne oslobodi iranski naftni tanker, dužnost je vlasti da zaplijene britanski naftni tanker", naveo je Rezaei na svom nalogu na Twitteru, javlja Reuters.

On je dodao kako Iran u proteklih 40 godina nikada nije inicirao razvoj neprijateljstava u bilo kakvim sukobima, ali je istakao kako Teheran nikada nije oklijevao odgovoriti na nasilje.

Obrazložiti 'ilegalno oduzimanje'

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi ranije je rekao kako je Iran pozvao ambasadora Velike Britanije u Teheranu da obrazloži "ilegalno oduzimanje" iranskog naftnog tankera u Gibraltaru.

Gibraltar, prekomorska britanska teritorija, u četvrtak je zadržao supertanker "Grace 1", zbog sumnje da nosi sirovu naftu za Siriju, kršeći sankcije Evropske unije protiv te države.

Vlada Gibraltara navela je u saopćenju kako ima osnova za sumnju da je tanker prevozio sirovu naftu ka rafineriji Banjas u Siriji, koja je u vlasništvu osobe koja je pod sankcijama EU-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.