Iranski general: Napadač na Revolucionarnu gardu bio je Pakistanac

U napadu na Revolucionarnu gardu prošle sedmice poginulo je 13 vojnika (Ilustracija)

Bombaš samoubica, koji je prošle sedmice usmrtio 27 pripadnika Revolucionarne garde Irana, je Pakistanac, obavio je viši komandant ovih snaga.  

Druge dvije osobe koje stoje iza napada iz 13. februara u jugoistočnoj provinciji Sistan-Baluchistan, koja graniči s Pakistanom, također su državljani te zemlje, izjavio je brigadni general Mohammad Pakpour.

On je napadala identifikovao kao Hafiza Mohammada Alija, kojeg iranski zvaničnici krive i za ranjavanje još 13 pripadnika Revolucionarne garde.

„Prije dva dana smo identfifikovali i uhapsili jednu ženu koja se dovodi u vezi s napadom, a preko nje smo smo saznali i za ostale“, rekao je Pakpopur na komemoraciji žrtvama napada.

Od tri Iranca iz provincije Sistan-Beluchistan, koji su bili dio ćelije, dva su uhapšena, tvrdi Pakpour.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi u utorak je rekao da njegova zemlja sarađuje s Irancima u istrazi o napadu, te da im je predala iranske osumnjičenike.

‘Saudijska Arabija je srce zla’

„Potpuno ćemo sarađivati sa Iranom, s kojim imamo operativni kontakt“, rekao je Qureshi pakistanskoj državnoj televiziji.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani obećao je da će kazniti „zločince plaćenike“ koji su odgovorni za napad.

Odgovornost a napad preuzela je grupa Jaish al-Adl (Armija pravde), koja kaže da želi veća prava i bolje uslove života za manjinski narod Baluči u istočnom Iranu.

Teheran tvrdi da ova grupa djeluje iz baza u Pakistanu, te krivi svog susjeda za skrivanje pojedinaca koji se dovode u vezu s napadima u područjima blizu granice dvije zemlje.

Obavještajni ministar Mahmood Alavi rekao je iranskoj agenciji IRNA da se Iran suočava sa prijetnjama brojnih neprijateljskih obavještajnih službi.

Teheran, također, optužuje regionalnog rivala Saudijsku Arabiju da potiče nasilje unutar svoje sunitske populacije.

„Danas, Saudijska Arabija je srce zla u regiji i svijetu“, riječi su brigadnog generala Hosseina Salamija.

Izvor: Agencije