Iranski Čuvari revolucije zaplijenili dva britanska tankera

Britansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je zapljenu dva svoja tankera čime je London potvrdio da je i drugi brod skrenut s rute nakon što su ranije iranski Čuvari revolucije objavili da su zaplijenili tanker Stena Impero.

“Krajnje sam zabrinut jer su iranske vlasti u Hormuškom moreuzu zaplijenile dva broda”, objavio je ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt i osudio “neprihvatljive zapljene”, prenosi agencija France presse.

Agencija Reuters prenijela je da je drugi tanker, Mesdar, kojim upravljaju Britanci, a plovi pod liberijskom zastavom, naglo skrenuo sjeverno prema iranskoj obali u petak poslije podne nakon što je prošao kroz Hormuški moreuz, a što su pokazali podaci praćenja plovila (Refinitiv).

Napad helikopterom i manjim plovilima

Čuvari Iranske revolucije ranije su objavili da su oteli britanski tanker Stena Impero, a kompanija je objavila da je brod bio u međunarodnim vodama i da ne može stupiti u kontakt s posadom broda kojemu su se približila manja plovila i helikopter pri prolasku kroz Hormuški moreuz.

Uprava grupe Northern Marine koja je dio švedske kompanije Stena AB rekla je da tanker plovi pod britanskom zastavom s 23 člana posade i da je bio u međunarodnim vodama.  

“Naš brod Stena Impero napali su helikopter i manja neidentificirana plovila pri prolasku kroz Hormuški moreuz u međunarodnim vodama”, ustvrdila je kompanija Stena Bulk u saopćenju. “Sada ne možemo stupiti u vezu s brodom koji ide sjeverno u smjeru Irana”.

Iranski Čuvari revolucije saopćili su u petak navečer da su u Hormuškom moreuzu “zaplijenili” britanski naftni tanker Stenu Impero.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je da pribavlja nove informacije, a neimenovani izvor je rekao da je sazvana sjednica britanskog odbora za izvanredna stanja.

Ured premijerke Therese May odbio je komentar na upit agencije Reuters.

Nepoštovanje pomorskog prava 

U saopćenju objavljenom na Sepahnewsu, mrežnoj stranici Čuvara revolucije, obrazložili su da su to učinili zbog “nepoštovanja međunarodnog pomorskog zakona”, “na zahtjev lučkih i pomorskih vlasti pokrajine Hormozgana”.

Stena Impero je “nakon zapljene dovučen do obale i predan je vlastima radi provedbe zakonske procedure i istrage”, dodaju Čuvari, ideološka vojska Islamske Republike, u kratkomsaopćenju.

Objava o zapljeni slijedila je nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud u Gibraltaru odlučio za 30 dana produžiti zadržavanje iranksog tankera Grace 1.

Odnosi između Irana i Zpaada pogoršali su se otkako su 4. jula britanske pomorske snage zaplijenile Grace 1 pod sumnjom da je krijumčario naftu Siriji čime je kršio sankcije Evropske unije. 

Iran je odgovorio da će uzvratiti te su tri dana poslije iranski brodovi pokušali blokirati tanker u britanskom vlasništvu pri prolasku kroz Hormuški moreuz, no povukli su se suočeni s ratnim brodom Britanske kraljevske mornarice.

Izvor: Al Jazeera i agencije