Iranski akademik: Povlačenje iz nuklearnog sporazuma nije u interesu Irana

Molai kaže da izlazak iz sporazuma ne znači da će biti dozvoljeno kršiti standarde i zakone koji se odnose na atomsku energiju (Getty Images)

Iranski akademik i stručnjak za međunarodno pravo objasnio je da nuklearni sporazum između njegove zemlje i svjetskih sila ne dopušta nijednoj strani da se povuče, osim u slučaju vitalnog nacionalnog interesa. Upozorio je da će rasti politički i pravni pritisak na Teheran u slučaju povlačenja, istakavši da napuštanje sporazuma nije u interesu njegove zemlje.

Youssef Molai, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Teheranu, osvrnuo se na to pitanje, rekavši da član 10 nuklearnog sporazuma omogućava državama potpisnicama da napuste sporazum ako vide da su njihovi nacionalni interesi ugroženi daljnjim ostankom, prenosi iranski list Arman Meli.

Molai kaže da u tom slučaju moraju pružiti uvjerljiv razlog drugim stranama, Vijeću sigurnosti i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju i obavijestiti ih tri mjeseca prije povlačenja.

Moguće posljedice

Govoreći o pravnim dimenzijama opcije povlačenja i njenim mogućim posljedicama na Teheran, uzimajući u obzir nagovještaje iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa o mogućnosti izlaska njegove zemlje iz sporazuma, kaže da neprovođenje stavki sporazuma od pojedinih potpisnica međunarodni krugovi neće vidjeti kao uvjerljiv razlog za povlačenje, rekao je Molai, dodavši da se primjenjuju strogi zakoni u vezi s izlaskom iz sporazuma.

Zarif je prošle sedmice naglasio da će njegova zemlja napustiti sporazum ako iranski nuklearni dosje bude upućen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Molai je upozorio da će njegova zemlja izaći bez poštivanja ranije spomenutih uvjeta, predviđajući da će to izazvati velike reakcije međunarodnih krugova, kao što se dogodilo nakon izlaska Sjeverne Koreje iz sličnog ugovora.

Prema njegovim riječima, jednostrani izlazak potaći će snažan odgovor jer će međunarodni krugovi smatrati da Iran ne želi da međunarodne organizacije nadziru nuklearne aktivnosti te zemlje. Također će izazvati negativna predviđanja međunarodne zajednice vezano za nuklearni program njegove zemlje i šanse za njegov izlazak izvan miroljubivih okvira, kazao je.

Bez opravdanja kršenja

Dodao je da izlazak iz sporazuma ne znači da će biti dozvoljeno kršiti standarde i zakone koji se odnose na atomsku energiju. Predviđa da će Vijeće sigurnosti intervenirati u slučaju povlačenja, pod izgovorom zabrinutosti za sigurnost, kao i da će biti donesene međunarodne rezolucije protiv Irana.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani prebacio je odgovornost na evropske zemlje za posljedice kršenja nuklearnog sporazuma, ističući da je Iran spreman ispuniti sve svoje obaveze ako se i evropske zemlje obavežu na poštivanje.

U isto vrijeme naglasio je da njegova zemlja ne nastoji doći do nuklearnog oružja jer je to u suprotnosti s fetvom iranskog vrhovnog vođe Alija Khameneija o zabrani posjedovanja nuklearnog oružja.

Rouhanijeve izjave uslijedile su nakon što su tri evropske zemlje aktivirale mehanizam za rješavanje sporova predviđen nuklearnim sporazumom zbog, kako su ih opisali, “iranskih kršenja”, aludirajući na to da je Teheran smanjio svoje obaveze kad je riječ o obogaćivanju uranija i aktiviranju centrifuga u nuklearnim reaktorima.

Izvor: Agencije