Iranski ajatolah: Američka flota može biti uništena jednom raketom

Pentagon je pokrenuo dugo planirani kibernetički napad kako bi onesposobio iranske sisteme za lansiranje raketa (AP)

Istaknuti iranski vjerski vođa upozorio je da američka flota može biti „uništena jednom raketom“, dok se američki nosač aviona približava Perzijskom zaljevu.

Iranska revolucionarna garda ranije je poručila američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da neće pregovarati sa SAD-om, prenijela je Hina.

Trump je u četvrtak pozvao iransko vodstvo na razgovor o odustajanju od nuklearnog programa i rekao da ne može isključiti opciju vojnog sukoba zbog povećanih napetosti između dvije zemlje. 

Bombarderi B-52 stigli u bazu u Kataru

Istovremeno, američki komercijalni brodovi, među njima tankeri s naftom, koji plove ključnim bliskoistočnim morskim putevima, mogli bi postati meta Irana, upozorila je američka agencija za pomorstvo (MARAD). 

Američki nosač aviona Abraham Lincoln, kojeg je Trump poslao na Bliski istok kao upozorenje Iranu, u četvrtak je prošao Sueckim kanalom. 

U američku bazu u Kataru stigli su i bombarderi B-52, objavila je američka centralna komanda (CENTCOM), protumačivši to kao odgovor na prijetnju Irana. 

Poluslužbena iranska novinska agencija ISNA prenijela je izjavu Ajatolaha Yousefa Tabatabaija Nejada, koji je poručio SAD-u da bi „njihova milijardu dolara vrijedna flota mogla biti uništena jednom raketom“. 

Izvor: Agencije