Iranke udate za strance moći će prenijeti državljanstvo djeci

U vladi Hassana Rouhanija nema žena na ministarskim mjestima (EPA)

Iransko zakonodavno tijelo ratificiralo je zakon kojim se djeci Iranki i inostranih državljana omogućava da dobiju iransko državljanstvo, javljaju državni mediji.

Ovu odluku najavio je Abbas Ali Kadkhodai, glasnogovornik Vijeća čuvara, više od četiri mjeseca nakon što je prijedlog zakona odobren u iranskom Parlamentu, tvrdi državna agencija IRNA.

Sačinjeno od 12 članova, od kojih polovinu imenuje vrhovni iranski vođa, Vijeće čuvara ima zadatak da odobrava nacrte zakona koji su nisu u suprotnosti s religiozno nastrojenim zakonodavstvom i Ustavom zemlje.

U junu je Vijeće odbilo nacrt zakona iz sigurnosnih razloga, naveli su iranski mediji, zahtijevajući izmjene kojima bi se dozvolile dodatne provjere očeva koji nisu državljani Irana.

Uvjetna dodjela državljanstva 

Human Rights Watch – HRW je u julu objavio da je Parlament izmijenio nacrt zakona kojim se uvjetuje davanje državljanstva takvoj djeci, ukoliko se utvrdi da “nisu sigurnosni problem”.

Aktivisti su pozdravili potez Irana, iako su konstatirali da se s njim kasnilo.

“Vijeće čuvara je konačno odobrilo dugo čekani nacrt zakona o državljanstvu. Iranke koje su udate za strance uskoro će moći prenijeti državljastvo na svoju djecu ukoliko obavještajne službe zaključe da ne predstavljaju ‘problem sigurnosne prirode'”, napisala je na Twitteru Tara Sepehri Far, istraživačica u HRW-u.

Prema grupi za ljudska prava iz New Yorka, nije jasno koliko je u Iranu djece čiji su očevi stranci, ali je taj problem došao u žižu javnosti pošto su brakovi između Iranki i Afganistanaca posljednjih godina u velikom porastu, a njihova djeca nisu mogla dobiti državljanstvo Irana.

Iran je jedna od 25 zemalja na svijetu koja ne dozvoljava svojim državljankama udatim za strance prenijeti državljanstvo na svoju djecu.

Izvor: Al Jazeera