Iranke se prerušile u muškarce i pokušale ući na stadion

Ženama je zabranjen ulazak na sportske stadione još od Iranske revolucije 1979. (EPA)

Osam djevojaka iz Irana, koje su se prerušile u muškarce, pokušalo je ući na stadion kako bi gledale utakmicu, navodi se u izjavi dužnosnika, prenosi AFP.

Iranske vlasti tvrde da je ženama zabranjeno prisustvovanje na stadionima zajedno sa muškarcima zbog prevelikih gužvi i neprimjerenog ponašanja.

“Osam djevojaka prerušilo se u muškarce i pokušalo ući na stadion Azadi na jugozapadu Teherana“ navodi novinska agencija Tasnim.

Rouhani želi da smanji restrikcije

Zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Alireza Adeli kazao je da su djevojke željele gledati utakmicu između Esteghlala i Persepolisa, ali su ih stražari primijetili i spriječili njihov ulazak na stadion.

Ženama je zabranjen ulazak na sportske stadione još od Iranske revolucije 1979. godine.

Kada je prvi put iranska ženska nogometna reprezentacija igrala protiv stranog tima u Iranu 2006., samo su žene smjele ući na stadion, a muškarcima je bilo zabranjeno.

Vlada predsjednika Hassana Rouhanija želi da smanji ove restrikcije, s tim da je ženama dozvoljeno da prisustvuju košarkaškim i odbojkaškim utakmicama, ali moraju da sjede u posebnom dijelu tribina.

Adeli je kazao da su djevojke i prije pokušavale ući na stadion, te da to nije ništa novo.

Iran je izgubio domaćinstvo Azijskog kupa 2019. godine, a neki zvaničnici su tvrdili kako je upravo to pravilo utjecalo na odluku.

Izvor: Agencije