Iranke mogu na stadionima pratiti kvalifikacije za Mundijal

Ženama je u Iranu ulaz na stadione zabranjen još od 1981 godine (EPA)

Ženama će u Iranu, prvi put nakon 40 godina, biti dopušteno da prisustvuju kvalifikacijama za Svjetsk prvenstvo, izjavio je dužnosnik Ministarstva za sport. 

“Žene će 10. oktobra moći doći na kvalifikacijsku utakmicu protiv Kambodže na stadionu ‘Asadi'”, rekao je za državnu novinsku agenciju Irnu zamjenik ministra sporta Jamshid Tagizadeheh.

Dodao je da su za to ispunjeni “uslovi” i da će Iran na taj način pokazati svijetu kako žene u toj zemlji nisu diskriminirane.

‘Frenetično navijanje i komentari’

Ženama je u Iranu ulaz na stadione zabranjen još od 1981. godine, nedugo nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Tada su ultrakonzervativni imami to opravdavali tvrdnjom da žene ne bi smjele biti izložene frenetičnom navijanju muških navijača, niti njihovim “neukusnim” komentarima.

Predsjednik Svkeske nogometne asocijacije – FIFA Gianni Infantino nedavno je pozvao Iran da dopusti ženama dolazak na stadione za vrijeme kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Irak, Bahrein i Hong Kong su, također, u skupini koja igra kvalifikacijske utakmice za Azijski kup 2023. godine.

Infantino je Nogometnom savezu Irana dao rok do 15. jula da ukine zabranu kako bi žene mogle pratiti kvalifikacijske utakmice za SP u Kataru 2022. godine.

“To dugujemo ženama širom svijeta, ali istodobno je naša odgovornost da to i učinimo u skladu s temeljnim načelima utvrđenim statutom FIFA-e”, istaknuo je Infantino u pismu Nogometnom savezu Irana u julu.

FIFA prijeti sankcijama

Postoji mogućnost da FIFA sankcionira Nogometni savez Irana ako žene ostanu isključene iz ovih sportskih događaja.

Suspenzija bi značila da Iran možda neće moći sudjelovati na SP-u 2022. godine.

Prošle je godine ženama bilo dopušteno da prisustvuju utakmicama azijskog finala Lige prvaka u Iranu, ali nisu mogle doći na međunarodnu prijateljsku utakmicu protiv Sirije.

Izvor: Agencije