Iranke mogu gledati međunarodne nogometne utakmice

Ženama u Iranu četiri decenije bio je zabranjen ulazak na stadion (EPA)

Iranke će ubuduće moći gledati međunarodne nogometne utakmice na stadionima, najavio je iranski ministar sporta Masoud Soltanifar, javlja dpa, a prenosi Hina.

“Sve je spremno kako bi žene mogle doći na stadion, ali na početku samo na međunarodne utakmice”, rekao je Soltanifar. 

Spremni su odvojeni ulazi, tribine i toaleti za žene na stadionu “Azadi” u Teheranu, na kojemu Iran igra većinu svojih utakmica i gdje će biti domaćin kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sljedećeg mjeseca.

Povećan je broj policajaca koji će osiguravati ulazak i izlazak žena sa stadiona, rekao je Soltanifar. 

Ženama je četiri desetljeća bio zabranjen ulazak na stadion. Nedavno je jedna žena smrtno stradala nakon što se zapalila tokom prosvjeda zato što je dobila zatvorsku kaznu zbog pokušaja gledanja klupske utakmice.

FIFA prijeti sankcijama

Iranski predsjednik Hassan Rouhani podržava ukidanje zabrane, ali je nemoćan pred željama moćnih vjerskih vođa, koje vjeruju da je atmosfera na stadionu neprimjerena za žene, prenosi dpa.

Međutim, zabranu ne podržava svjetska nogometna organizacija FIFA, koja bi Iranu mogla zaprijetiti sankcijama, pa ga čak i izbaciti sa Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. ostane li zabrana na snazi.

“Vjerujem da će Iranski nogometni savez i iranske vlasti biti susretljive na naše ponovljene pozive za rješenje neprihvatljive situacije”, rekao je Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e.

“Naš je stav čvrst i jasan: ženama se mora dopustiti ulazak na stadione u Iranu. Razumijemo da je potrebno poduzeti neke mjere prije no što se to učini na prihvatljiv i siguran način, ali sada je vrijeme da se stvari promijene. FIFA očekuje pozitivan razvoj događaja već u listopadu u sljedećoj utakmici kojoj je Iran domaćin”, dodao je Infantino. 

Iran ugošćuje Kambodžu 10. listopada u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje se igra u Kataru 2022.

Izvor: Agencije