Oglasi

Iranci natjerali brod SAD da promijeni kurs

USS Firebolt morao promijeniti smjer nakon što mu je bez pokušaja kontakta prišao brod Iranske revolucionarne garde.
Krajem augusta, četiri iranska patrolna broda presrela su američki razarač sa navođenim raketama USS Nitze u blizini Hormuškog moreuzaAFP

Američki patrolni brod USS Firebolt morao je promijeniti kurs nakon što mu je plovilo Iranske revolucionarne garde prišlo na 90 metara i nije odgovorilo na pokušaje kontakta, rekli su američki zvaničnici agenciji Reuters.

Incident se desio 4. septembra, dodaje agencija navodeći dva izvora iz Ministarstva odbrane SAD-a. 

Navodno je USS Firebolt pokušao da uspostavi kontakt sa iranskim plovilom tri puta, ali nije primio odgovor. 

Zvaničnici su rekli da je takvo ponašanje "nesigurno i neprofesionalno zbog nedostatka komunikacije i bliskog uznemirujućeg manevra" te da je na iranskom brodu viđeno i oružje. 

Presretanje američkog razarača

Krajem augusta, četiri iranska patrolna broda presrela su američki razarač sa navođenim raketama USS Nitze u blizini Hormuškog moreuza. 

Prema tvrdnjama SAD-a, Iranci su ignorirali pokušaje komunikacije, zbog čega su na kraju sa razarača ispaljeni hici upozorenja u more. 

Ovi incidenti posljednji su u nizu od decembra prošle godine, koji su uključivali iranske lansere raketa, dronove koje su letjeli iznad američkih brodova te zarobljavanje američkih mornara u januaru.

Centralna komanda američke mornarice utvrdila je da su iranski brodovi prekršili međunarodno pravo i pomorske konvencije, djelujući opasno i neprofesionalno. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.