Iranci ismijavaju Trumpa: Sankcije vođi koji je umro prije 30 godina

Donald Trump je u više navrata doveo u pitanje nauku koja se bavi zaštitom okoline (Reuters)

Iako su američke sankcije ozbiljno naštetile iranskoj ekonomiji i dovele do eskalacije na relaciji Washington – Teheran koja prijeti da preraste u rat između dvije zemlje, pojedini Iranci su ovakvim dešavanjima uspjeli pronaći materijala za zbijanje šala i sarkazam.

U videosnimku koji je objavila Bijela kuća, Trump je saopćio da “imovina ajatolaha Khomeinija i njegovog ureda neće biti pošteđena sankcija“, s tim da je iranski vrhovni vođa ajatolah Ruhollah Khomeini umro 1989. godine, odnosno prije trideset godina.  

Iako se radi o pogrešnom izgovoru imena trenutnog iranskog vrhovnog vođe Alija Khameneija, pojedini Iranci su to pripisali nedostatku znanja koje prisutno u vanjskoj politici aktuelne američke administracije prema Bliskom istoku.   

Drugi kažu kako nametanje sankcija Khomeiniju nije bio lapsus ili laž, već da je Trump proširio svoje ekonomske sankcije čak i na umrle.

‘Sankcije i za božjeg poslanika’

„Trump je sankcionirao imama Khomeinija, a vjerovatno će u svojim narednim potezima uvesti sankcije božjem poslaniku Soleimanu umjesto generalu Qassemu Soleimaniju“, napisao je jedan od korisnika Twittera. 

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u ponedjeljak uredbu kojom se nameću nove, još strožije sankcije Iranu, usmjerene na iranskog vrhovnog vođu Alija Khameinija, ministra vanjskih poslova Irana Mohammada Javada Zarifa i komandante Iranske revolucionarne garde.

Trump je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao da će sankcije zamrznuti milijarde dolara iranskog novca i onemogućiti pristup Khameneija finansijskim sredstvima, dodajući da je vrhovni vođa odgovoran za, kako ga je nazvao, „neprijateljsko ponašanje Irana“.

 

Iranski predsjednik Hassan Rouhani oglasio se povodom novih američkih sankcija prema iranskim zvaničnicima, nazvavši Bijelu kuću „mentalno retardiranom“.

Izvor: Agencije i Middle East Eye