Iran znatno povećao dnevnu proizvodnju uranija

Teheran je ranije, prema nuklearnom sporazumu, dnevno proizvodio približno 450 grama uranija (EPA)

Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi izjavio je u ponedjeljak da Iran sada, nakon ponovnog pokretanja podzemne laboratorije, svakodnevno proizvodi veće količine nisko obogaćenog uranija.

Salehi, šef iranske Organizacije za atomsku energiju, izjavio je novinarima agencije AP u Teheranu da Iran sada proizvodi najmanje 5,5 kilograma nisko obogaćenog uranija dnevno, prenosi Tanjug.

Naveo je da je to moguće djelomično zbog pokretanja podzemnog nuklearnog kompleksa Fordow.

Američka agencija podsjeća da je Teheran ranije, prema nuklearnom sporazumu, dnevno proizvodio približno 450 grama uranija.

Prekoračenja od maja

Od maja je Iran počeo prekoračivati ograničenja postavljena nuklearnim sporazumom s velikim silama nakon što je SAD izašao iz tog sporazuma i uveo sankcije Teheranu.

Iran je prije nekoliko dana počeo proces ubrizgavanja uranijskog gasa u centrifuge u svom podzemnom nuklearnom kompleksu Fordow, čime je preduzeo najvažniji korak, kojim se udaljava od nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani poručio je da bi ostanak u nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama iz 2015. omogućio toj zemlji da od sljedeće godine kupuje i prodaje oružje u inozemstvu.

“Ako spasimo nuklearni sporazum, embargo na oružje Iranu bit će uklonjen i možemo kupovati ili prodati svoje oružje. To je jedan od važnih utjecaja koji ćemo dobiti”, rekao je on u Rafsanjanu, u jugozapadnoj pokrajini Kerman.

Ukidanje embarga na oružje, koji su nametnuli Ujedinjeni narodi, već brine administraciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, prenosi AP.

Evropski ministri o sporazumu u Briselu

Ti komentari uslijedili su godinu nakon što je Trump povukao SAD iz sporazuma zbog toga što je, kako se navodi, Iran “prešao granice nametnute sporazumom”.

Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije u ponedjeljak su raspravljali o načinima kako da iranski nuklearni sporazum ostane netaknut nakon što je Iran počeo rad na obogaćivanju uranija u Fordowu.

Tokom razgovora u Briselu zemlje EU-a koje su potpisale sporazum 2015 – Velika Britanija, Francuska i Njemačka – trebale bi signalizirati kakvu akciju treba preduzeti dok blok čeka novi izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o tome pridržava li se Iran i dalje svojih obaveza, prenio je AP.

EU vidi nuklearni sporazum kao ključnu komponentu regionalne i globalne sigurnosti i bori se protiv raskidanja sporazuma otkad je Trump povukao SAD iz njega prije godinu i uveo nove sankcije Iranu.

“To je sjajan sporazum i moramo ga održati živim”, rekao je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

‘Sankcije ne rješavaju problem’

“Sankcije, sankcije, sankcije… Nećemo tako riješiti problem”, rekao je ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn.

“Sada bismo trebali sačekati izvještaj IAEA-e, da vidimo gdje smo”, dodao je.

Holandski ministar vanjskih poslova Stef Blok izjavio je da je veoma zabrinut zbog ponašanja Irana nakon što je Teheran ubrizgao uranijski gas u centrifuge u Fordowu prošlog četvrtka kako bi proizveo nisko obogaćeni uranij.

Prema sporazumu, Teheran nije trebao to uraditi u Fordowu do 2030.

Izvor: Agencije