Iran: Zeleno svjetlo za nuklearni sporazum

Prijedlog zakona mora proći drugo čitanje u parlamentu (EPA)

Iranski parlament je izglasao preliminarno zeleno svjetlo za prijedlog zakona kojim se odobrava sporazum o iranskom nuklearnom programu dogovorenom sa svjetskim silama, uprkos protivljenju konzervativnih struja.

Parlament je sa 139 glasova za i sto protiv podržao prijedlog zakona i pozvao Vladu da nastavi razvijati iranski nuklearni program u skladu sa sporazumom od 14. jula, prenijela je agencija IRNA.

Drugo čitanje u parlamentu

Prijedlog zakona mora proći drugo čitanje u parlamentu u utorak, a potom vjersko tijelo da bi bio konačno odobren i stupio na snagu.

Iran i šest svjetskih sila (Njemačka i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a – Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Američke Države) postigli su u julu historijski sporazum o iranskom nuklearnom programu, na osnovu koga će Teheranu biti ukinute sankcije u zamjenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

Sankcije su Iranu uvedene prije devet godina i pogađaju iranski finansijski sektor, kojem su zamrznuta sredstva u bankama i finansijskim institucijama, te iranske dužnosnike, kojima je zabranjen ulazak u inostranstvo.

Izvor: Agencije