Iran: Zatvoreno 547 restorana zbog kršenja islamskih principa

Iranski mediji objavili su da je akcija zatvaranja restorana trajala 10-ak dana (Reuters)

Iranska policija zatvorila je 547 restorana i kafića u Teheranu jer nisu poštovali islamske principe i tom prilikom uhapšeno je 11 osoba, izjavio je šef policije Hossein Rahimi.

Iranski mediji objavili su da je ta akcija trajala 10-ak dana, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, pod nepoštovanjem „islamskih principa“ podrazumijeva se „nekonvencionalno reklamiranje u cyber-prostoru“, puštanje zabranjene muzike i razvrat.

Predsjednik suda u Teheranu koji se bavi „kulturnim kriminalom i društvenom i moralnom korupcijom“ pozvao je građane Teherana da prijave slučajeve nemoralnog ponašanja slanjem SMS-a.

Slučajevi javnih nemoralnih djela

„Ljudi bi voljeli da prijave kršenje ovih principa, ali ne znaju kako. Odlučili smo da ubrzamo rješavanje slučajeva javnih nemoralnih djela“, rekao je sudija.

Tako građani mogu da prijave one koji skudaju hidžab u automobilima, organizuju igranke za muškarce i žene ili postavljaju nemoralne sadržaje na Instagram.

Po islamskim pravilima oblačenja, žene mogu da prikazuju samo lice, ruke i stopala u javnosti i smiju da nose samo neupadljive boje.

Prije sedam godina, vlada je naložila kafićima da instaliraju kamere kako bi se posmatralo ponašanje gostiju, ali neki vlasnici su odlučili da umjesto toga zatvore lokale.

Izvor: Agencije