Iran: Zatvor Britanki koja je željela gledati utakmicu

Amnesty je oštro kritizirao sudski proces (EPA)

Mlada Britanka iranskog porijekla Ghoncheh Ghavami u Teheranu je osuđena na godinu dana zatvora jer je željela gledati mušku odbojkašku utakmicu.

Ona je osuđena zbog “propagande protiv režima”, nakon sudskog procesa koji je organizacija Amnesty International ocijenila skandaloznim.

Motivi procesa nejasni

“Presuda mi još nije službeno uručena, ali sudac mi ju je pokazao i moja klijentica je osuđena na godinu dana zatvora”, izjavio je njen advokat Mahmud Alizadeh Tabatabaie za iranske medije.

On je također dodao da bi Ghavami mogla dobiti blažu kaznu, s obzirom da ranije nije osuđivana.

London je izrazio svoje neslaganje sa odlukom iranskog suda.

 “Pitamo se koji su motivi procesa, pravednost procesa i uvjeti zatočenja osuđene”, kazao je glasnogovornik Foreign Officea britanskim medijima.

Ta 25-godišnjakinja je privedena 20. juna kada je sudjelovala na skupu žena koje su u Teheranu željele gledati utakmicu Svjetske odbojkaške lige između Italije i Irana.

Ona je puštena nakon nekoliko sati, ali je za par dana opet uhapšena.

Prema navodima Facebook stranice ”Free Ghoncheh Ghavami”, na kojoj porodica i prijatelji vode kampanju za oslobađanje Ghavami, objavljeno je da je ona u oktobru dvije sedmice odbijala hranu, u znak protesta.

Šef policije general Esmail Ahamdi Mogadam je u junu rekao da policija ne može dozvoliti ženama prisustvo na stadionima jer mješovita publika na stadionima nije u općem interesu.

Izvor: Agencije