Iran zatražio pomoć MMF-a prvi put od 1962.

Iran, Korona virus
Rouhani kaže da u posljednjim sedmicama Iran bilježi poboljšanje epidemiološke slike (EPA)

Iran je u četvrtak objavio da je zatražio hitnu financijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji mu nije posudio novac od 1962., radi borbe protiv epidemije korona virusa.

“Naša središnja banka zatražila je pristup” instrumentu za brzo financiranje MMF-a, objavio je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na Twitteru, prenosi Hina.

Zatražio je od Odbora guvernera MMF-a, koji praktički ne može donijeti nijednu odluku bez pristanka SAD-a, da odgovori na iranski zahtjev “odgovorno”.

Zarif je priopćio da je Iranu hitno potrebna pomoć u medicinskoj opremi, sredstvima i setovima za testiranje u okviru borbe protiv širenja korona virusa, prenosi Anadolija.

‘Virus ne pravi diskriminaciju’

Zarif je na Twitteru, pod oznakom “hitno”, objavio popis potreba iranskog Ministarstva zdravstva i pozvao cijeli svijet da pomogne u suzbijanju zaraze.

Ističući da se hrabro medicinsko osoblje bori na prvim linijama rata protiv virusa, poručio je da su Iranu najveći problem sankcije, zbog kojih je nemoguće nabaviti potrebnu medicinsku opremu i setove za testiranje na korona virus.

“Virus ne pravi diskriminaciju među ljudima, pa ni ljudi ne bi trebali”, poručio je Zarif.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi priopćio je da je Zarif u pismu glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu pozvao na ukidanje svih jednostranih sankcija Iranu, koje je uveo SAD, kako bi pomogao Teheranu u borbi protiv korona virusa, prenijela je Fena.

Mousavi je na svom Twitter nalogu napisao da je u svom pismu, čija je kopija poslana čelnicima međunarodnih organizacija i šefovima diplomacija svih zemalja, Zarif istaknuo potrebu ukidanja nelegalnih i jednostranih sankcija kako bi se njegova zemlja mogla boriti protiv iznimno zaraznog virusa.

Na popisu hitnih potreba iranskog Ministarstva zdravstva, među ostalim, jesu zaštitne maske, rukavice i respiratori.

MMF: Finansiranje svima na raspolaganju

U Iranu je, po posljednjim podacima, od korona virusa umrlo 429 ljudi, a zaraženo ih je više od 9.000.

Guverner iranske središnje banke Abdolnaser Hemmati zatražio je u pismu 6. ožujka pomoć MMF-a u iznosu približno pet milijarda dolara, objavio je na svojem profilu na Instagramu.

MMF na svojoj internetskoj stranici navodi da je instrument za brzo financiranje na raspolaganju svim državama članicama koje hitno trebaju pomoć.

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva potvrdila je ranije da će zemlje pogođene korona virusom moći dobiti pomoć MMF-a putem tog instrumenta.

Sjedinjene Američke Države prije dvije su godine jednostrano napustile međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu iz 2015. i obnovile sankcije Iranu.

Iako iranski zdravstveni sustav nije izravno pogođen američkim sankcijama, Teheran ima poteškoće pri uvozu medicinske opreme i sve robe jer trgovinski lanci izbjegavaju suradnju s njim.

Američki državni tajnik Mike Pompeo krajem veljače ponudio je pomoć Iranu u borbi protiv širenja korona virusa.

‘Ako žele pomoći, neka ukinu sankcije’

“Pod plaštom navodnog milosrđa tvrde da žele pomoći iranskom narodu. Ako je Washington doista voljan pomoći, neka ukine sankcije na uvoz lijekova i medicinske opreme”, poručio je prošlog tjedna iranski predsjednik Hassan Rouhani.

SAD provodi politiku “maksimalnog pritiska” na Teheran kako bi ga financijski iscrpio i dosad nije pokazao namjeru da popusti.

Korona virus krajem prošle godine pojavio se u Kini i brzo proširio po cijelom svijetu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je proglasila pandemiju virusa COVID-19, a među najteže pogođenim zemljama su Iran i Italija.

Izvor: Agencije