Iran zaplijenio strani naftni tanker u Zaljevu

Tanker
Vijest o zapljeni tankera dolazi u vrijeme rastućih tenzija između Irana i zapadnih sila (EPA)

Iran je zaplijenio strani tanker sa 12 članova posade koji je krijumčario naftu u Zaljevu, citirala je u četvrtak iransku revolucionarnu gardu državna televizija, prenose agencije.

„Strani tanker koji je krijumčario milion litara nafte na otok Larak u Zaljevu zaplijenjen je“, objavila je televizija, dodavši kako je brod zaplijenjen u nedjelju.

U izvještaju se navodi kako je tanker presretnut južno od navedenog otoka u strateški važnom Hormuškom moreuzu, prenosi AP.

Revolucionarna garda izjavila je kako je zaplijenjeni tanker, čije ime iranske vlasti još nisu otkrile, isti tanker koji je dotegljen nakon što su poslali poziv u pomoć.

„Brod koji je Iran doteglio u svoje vode nakon što smo primili poziv u pomoć, kasnije je zaplijenjen sudskim nalogom nakon što smo otkrili da krijumčare naftu“, poručili su prema navodima televizije iz Garde.

Rastuće tenzije

Rekli su i kako nisu zaplijenili niti jedan drugi brod u Zaljevu.

Iranske pomorske vojne snage pomogle su onesposobljenom stranom tankeru u Zaljevu kojem je trebao popravak, citirala je glasnogovornika iranskog Ministarstva vanjskih poslova poluslužbena novinska agencija ISNA.

Vijest o zapljeni tankera dolazi u vrijeme rastućih tenzija između Irana i zapadnih sila.

Teheran je zaprijetio kako će zadržavati britanske brodove kao znak odmazde zbog toga što su pripadnici Kraljevske mornarice zaplijenili iranski tanker u Gibraltaru pod sumnjom da prenosi naftu za Siriju, kršeći sankcije Evropske unije.

Izvor: Agencije