Iran zaplijenio brod pod zastavom Emirata

Iranska Revolucionarna garda zaplijenila je brod u Zaljevu za koji navodi da se koristi za šverc 250.000 litara nafte, koja se prevozi ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavila je agencija Reuters pozivajući se na iransku poluzvaničnu novinsku agenciju ISNA u ponedjeljak.

“Brod je zaplijenjen nedaleko od iranskog otoka Veliki Tunb u Zaljevu. Članovi posade predani su nadležnim vlastima u južnoj pokrajini Hormozgan”, dodaju iz ISNA-e, bez navođenja identiteta ili nacionalnosti članova posade.

Napadi pobunjenika

Iranske vlasti, kako prenosi iranska agencija Fars, navode da je brod plovio pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata i da je imao 11 članova posade, koji su privedeni pod sumnjom da su švercovali naftu.

Reuters navodi da se navodna zapljena broda događa u isto vrijeme kad rastu tenzije zbog napada tokom vikenda na velika naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, velikom rivalu Irana.

Odgovornost za napade preuzeo je pobunjenički pokret Husi, koji ima podršku Teherana, dok su Sjedinjene Američke Države direktno okrivile Iran za napade na postrojenja kompanije Aramco, što iranske vlasti odbacuju.

Iran, država koja je jedna od onih u svijetu s najnižim cijenama nafte zbog velikih subvencija i pada državne valute, bori se protiv raširenog šverca naftom kako kopnom, prema susjednim državama, tako i morem.

Napetosti u regiji

Ističe se da se današnje dešavanje razvija u vrijeme napetih odnosa između Irana, njegovih zaljevskih susjeda i zapadnih država.

Nisu objavljeni ime broda ni njegova veličina.

Hormuski moreuz, gdje je emiratski brod zaplijenjen, najvažniji je put nafte na svijetu, a ove godine u njemu je zabilježen veći broj incidenata.

Jedan od njih jest zapljena tankera pod zastavom Velike Britanije koju je izvela iranska Revolucionarna garda 19. jula nakon što su britanske vlasti zaplijenile iranski tanker kod Gibraltara ranije tog mjeseca.

Izvor: Agencije