Oglasi

Iran više neće poštovati ograničenja za proizvodnju urana

Nakon povlačenja SAD-a iz dogovora, Teheran neće poštovati ograničenja za proizvodnju obogaćenog urana i teške vode.
Iran, Nuklearni reaktor, Nuklearna energijaTeheran je upozorio da će početi obogaćivati uran na višim nivoima ako svjetske sile ne zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcijaEPA - Arhiva

Iran je zvanično zaustavio provođenje nekih od svojih obaveza iz nuklearnog dogovora sa svjetskim silama iz 2015. godine, nakon naredbe nacionalnog sigurnosnog vijeća, rekao je zvaničnik agenciji ISNA. 

Prošle sedmice, Iran je obavijestio Kinu, Francusku, Njemačku, Rusiju i Veliku Britaniju o svojoj odluci da zaustavi provođenje određenih obaveza iz nuklearnog dogovora, godinu dana nakon što se SAD jednostrano povukao iz dogovora i ponovo nametnuo sankcije Teherenu. 

Prema nuklearnom sporazumu, Teheranu je bilo dozvoljeno da proizvodi obogaćeni uran u granicama od 300 kilograma i tešku vodu u zalihama do 130 tona. Iran je mogao izvoziti tu količinu iz zemlje kako bi je uskladištio ili prodao. 

Obogaćivanje urana

Iranski zvaničnik koji je upućen u nuklearni dogovor rekao je da Iran sada neće poštovati ograničenja za proizvodnju urana i teške vode. 

Čini se da ovi potezi Irana još ne predstavljaju kršenje dogovora, prenosi Reuters. Međutim, Teheran je upozorio da će početi obogaćivati uran na višim nivoima ako svjetske sile ne zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcija u roku od 60 dana. 

Evropska unija i ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije rekli su da su posvećeni dogovoru, ali da neće prihvatiti ultimatume Teherana. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.