Iran upozorio SAD na posljedice zbog novih sankcija

Mohammad Javad Zarif
Sjedinjene Američke Države zatražile su potpunu obustavu prodaje iranske nafte velikim uvoznicima poput Kine i Indije (Reuters)

Iran će nastaviti tražiti međunarodne kupce za svoju naftu i koristiti Hormuški moreuz za njen transport, rekao je ministar vanjskih poslova, upozorivši SAD da, ako pokušava da zaustavi Teheran, treba biti “spreman na posljedice”. 

Govoreći u New Yorku u srijedu, Javad Zarif je upozorio administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa protiv poduzimanja “ludih mjera” kao što je pokušaj da se blokira iranska prodaja nafte. 

Zarif je također kazao da je u “vitalnom nacionalnom sigurnosnom interesu” Irana da drži Hormuški moreuz otvorenim. Kroz ovaj moreuz odvija se ogromni transport nafte u Zaljevu. 

Sjedinjene Američke Države zatražile su potpunu obustavu prodaje iranske nafte velikim uvoznicima poput Kine i Indije, koje su dosad bile izuzete od sankcija.

Taj potez znači da kupci moraju prestati kupovati naftu do maja ili se suočiti sa sankcijama, rečeno je iz Bijele kuće. Cilj je da se “iranski izvoz nafte dovede do nule” i da se Teheranu oduzme “njegov osnovni izvor prihoda”. 

Bijela kuća je saopćila da SAD, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati rade na tome da “osiguraju zalihe koje će zamijeniti iransku naftu uklonjenu sa tržišta”. 

Nakon ove objave, cijene nafte dosegle su najvišni nivo od novembra. 

‘Ekonomski terorizam’

Washington je uveo sankcije na iransku naftu u novembru prošle godine, šest mjeseci nakon što je Trump povukao SAD iz svjetskog nuklearnog sporazuma sa Iranom. 

Turska je osudila najnoviji američki potez kojim je osam zemalja (Kina, Indija, Južna Koreja, Japan, Tajvan, Turska, Italija i Grčka) dobilo rok od pola godine dok se ove mjere ne počnu odnositi i na njih. 

Iran je odbacio nove sankcije, rekavši da su “ilegalne” i optužio SAD za “ekonomski terorizam”. 

Vrhovni lider ajatollah Ali Khamenei rekao je da se “Iranci neće predati” uprkos pokušaju Washingtona da pojača pritisak na Teheran. 

“Oni misle da su blokirali prodaju iranske nafte, ali će naša snažna nacija i oprezne vođe, ako budu naporno radili, otvoriti mnoge blokade”, rekao je Khamenei. 

Izvor: Al Jazeera i agencije