Iran upozorio SAD da ‘ne ponavlja grešku’ ugrožavanja granice

Teheran tvrdi da je američka izviđačka bespilotna letjelica 20. juna ušla u zračni prostor Irana (US Navy/EPA)

Predsjedavajući Parlamanta Irana upozorio je Sjedinjene Američke Države da ne ugrožavaju iranske državne granice, jer bi novi takav čin povukao „snažniju“ reakciju od one u kojoj je prošle sedmice Teheran oborio američku bespilotnu letjelicu.

U izjavama koje je prenijela iranska poluzvanična agencija Tasnim, Ali Larijani je rekao da je obaranje američke letjelice „dobro iskustvo za njih, kako bi izbjegavali bilo kakvu agresiju“.

„Iranska reakcija bit će snažnija ako ponove grešku i ugroze naše granice”, rekao je Larijani.

Teheran tvrdi da je američka izviđačka bespilotna letjelica 20. juna ušla u zračni prostor Irana, nakon čega je oborena projektilom zemlja-zrak.

Washington govori drugačije, da je avion, u trenutku kada je oboren, bio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog kanala.

Iran prijeti kršenjem sporazuma o zalihama urana

Američki predsjednik Donald Trump poslije toga je naredio napad na tri lokacije u Iranu, ali ga je, kako je rekao, uskoro opozvao zbog procjene o broju ljudskih žrtava.

U međuvremenu, ambasador Irana u Ujedinjenim nacijama Majid Takht-Ravanchi rekao je da će ta zemlja premašiti granicu zaliha slabo obogaćenog uranija postavljenu međunarodnim nuklearnim sporazumom.

Kako navodi b92, on je dodao i to da će Iran to učiniti ukoliko evropske zemlje Velika Britanija, Francuska i Njemačka ne preduzmu pravovremene korake za očuvanje nuklearnog sporazuma.

Ravanchi je pred Vijećem sigurnosti UN-a rekao da će te tri zemlje i SAD, koji je sporazum napustio prošle godine, morati da “prihvate punu odgovornost za sve moguće posljedice” ako ozbiljni koraci ne budu preduzeti.

Izvor: Al Jazeera i agencije