Iran upozorava Britaniju na mogućnost eskalacije tenzija

Iranska revolucionarna garda presrela je u petak tanker Stena Impero i zaplijenila ga, dok su na njemu bila 23 člana posade (EPA)

Iranski ambasador u Velikoj Britaniji Hamid Baeidinejad upozorio je na moguću eskalaciju tenzija nakon što su britanski zvaničnici odbili da isključe mogućnost uvođenja sankcija Teheranu kao odgovor na to što je Iran zaplijenio britanski naftni tanker u Hormuškom moreuzu.

Britanija je prethodno zapljenu tankera Stena Impero u Hormuskom moreuzu nazvala “neprijateljskim aktom”, prenosi Tanjug.

Baeidinejad je na Twitteru objavio da “Britanija mora da obuzda one političke snage koje žele eskalaciju tenzija, mnogo veću od pitanja zapljene tankera”, kao i da je “moment u regiji veoma opasan i osjetljiv” i da je “Iran spreman na različite scenarije”, javio je Reuters.

Ministar odbrane Velike Britanije Tobias Ellwood nije isključio mogućnost uvođenja sankcija Teheranu.

“Sada moramo da se pobrinemo da riješimo pitanje zaplijenjenog broda i omogućimo da brodovi pod britanskom zastavom plove sigurno u tim vodama”, rekao je Ellwood za Sky News.

On je rekao da se razmatraju različiti odgovori Teheranu, među kojima su i sankcije i da će London o tome razgovarati sa saveznicima.

‘Ekstremna razočaranost’

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izrazio je u nedjelju “ekstremnu razočaranost” u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Mohommedom Javadom Zarifom zbog zapljene britanskog naftnog tankera u Hormuškom moreuzu, dok je Zarif prenio Huntu da je tanker prekršio pomorska pravila i da mora da prođe predviđeni pravni proces.

Iranska revolucionarna garda presrela je u petak tanker Stena Impero i zaplijenila ga, dok su na njemu bila 23 člana posade, a u međuvremenu je iz Teherana saopćeno da su svi dobro.

Reuters prenosi da je iranska agencija ISNA objavila da je Zarif šefu britanske diplomatije poručio da tanker Stena Impero mora da prođe pravni proces zato što je prekršio pomorska pravila.

Iranske vlasti prethodno su saopćile da je tanker zadržan zbog nesreće s iranskim ribarskim brodom i prebačen u luku Bandar Abas radi istrage.

Izvor: Agencije