Iran: Uhapšeno osam osoba povezanih s CIA-om

Amnesty International vjeruje kako su u nasilju poginule najmanje 132 osobe, što Iran poriče (Reuters)

Iranski tajni agenti uhapsili su najmanje osam osoba koje se povezuju s američkom Centralnom obavještajnom agencijom (CIA) tokom velikih protesta zbog povećanje cijene goriva.

“Te osobe podvrgnute su treningu koji je u tajnosti finansirala CIA u različitim zemljama”, navodi Ministarstvo za obavještajne poslove, objavila je iranska novinska agencija IRNA.

“Šest osoba uhapšeno je dok su prisustvovali protestima i izvršavali naredbe CIA-e, a dvoje dok su pokušavali poslati informacije u inostranstvo”, dodaje se.

Iranski vrhovni vjerski lider, ajatolah Ali Khamenei, u najodlučnijem istupu od početka protesta, opisao je demonstracije kao rezultat “vrlo opasne zavjere”.

“Osujećena je duboka, velika i veoma opasna zavjera, na koju je utrošeno mnogo novca za uništenje i ubijanje”, rekao je Khamenei.

Bez informacija od iranskih vlasti

Iranske vlasti još nisu ponudile informacije o broju žrtava i povrijeđenih u protestima, koji su uslijedili nakon što je 15. novembra cijena goriva podignuta za 50 posto.

Organizacija Amnesty International vjeruje su je u nasilju poginule najmanje 132 osobe, što Iran poriče, ali bez dokaza koji su oborili tvrdnju grupe za ljudska prava.

Human Rights Watch (HRW) u srijedu je optužio iranske vlasti da zataškavaju obim protesta.

Ova organizacija sa sjedištem u New Yorku od Irana je zatražila da “odmah objavi broj žrtava, uhapšenih i pritvorenih te da omogući nezavisnu istragu o navodnim zlostavljanjima”.

Izvor: Agencije