Oglasi

Iran učetverostručio obogaćivanje urana

Ne zna se za koliko je iranska zaliha urana prešla ranije uspostavljenu granicu od 300 kilograma.
Iran je i prije dogovora sa svjetskim silama dostigao nivo od samo 20 posto obogaćivanja uranaArhiva

Iran je četverostruko povećao obogaćivanje urana, otkrio je u ponedjeljak dužnosnik iz nuklearnog postrojenja Natanz, a prenijela iranska novinska agencija Tasnim, sedmicu nakon što je Teheran i službeno prestao poštivati dio obaveza nuklearnog sporazuma. 

Teheranu se po tom dogovoru dopuštala proizvodnja slabo obogaćenog urana, s ograničenjem od 300 kilograma i dopuštalo da višak šalje izvan države zbog skladištenja ili prodaje.

Teheran je ove sedmice objavio da ograničenje više ne vrijedi jer je odustao od nekih obaveza kao odgovor na jednostrano povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz tog dogovora. 

Dopuštalo se obogaćivanje do nivoa od 3,67 posto

Ne zna se za koliko je iranska zaliha urana prešla granicu od 300 kilograma.

Po sporazumu se toj bliskoistočnoj državi dopuštalo obogaćivanje do nivoa od 3,67 posto, daleko ispod 90 posto potrebnih za proizvodnju nuklarnog oružja.

Iran je i prije dogovora sa svjetskim silama dostigao nivo od samo 20 posto. 

Američko-iranske veze su na najnižem nivou otkako se predsjednik SAD-a Donald Trump prije godinu odlučio povući iz međunarodnog ugovora potpisanog 2015. o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu i otkako je u novembru 2018. ponovo uveo ekonomske sankcije Iranu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.