Iran: Tvrdnje Rijada o ‘agresiji’ iz Jemena su nerealne

Iran je odbacio optužbe Saudijske Arabije da je ta država kriva za napad balističkom raketom (Al Jazeera)

Iran je odbacio optužbe saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salman, koji tvrdi da je pokrenuo “direktnu vojnu agresiju” nakon što su protivzračnu odbrane Saudijske Arabije presrele i uništile balističku raketu koji su na Rijad ispalili pobunjenici Husi, koji kontroliraju velike dijelove susjednog Jemena.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif izjavio je u telefonskom razgovoru s britanskim kolegom Borisom Johnsonom da su “optužbe saudijskih zvaničnika suprotne realnosti”, izjavio je glasnogovornik britanskog Ministarstva vanjskih poslova, a prenio AFP.

Salaman je ranije u utorak izjavio da je to što Iran snabdijeva raketama jemensku miliciju akt “direktne vojne agresije”, koji bi mogao biti i “akt rata”, izvijestili su državni mediji te zemlje.

‘Neodgovorne i provokativne optužbe’

Agencija podsjeća da je Iran odbacio kao “neodgovorne i provokativne” optužbe Saudijske Arabije da je ta država kriva za napad balističkom raketom koja je ispaljena iz Jemena na Rijad.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Irana citiran je glasnogovornik Bahram Qassemi, koji je rekao da su optužbe koalicije predvođene Saudijskom Arabijom bile “nepravedne, destruktivne i provokativne”.

Izvor: Agencije